La Moncloa conté i desvia la bomba que ha caigut aquest dimarts al Ministeri de l’Interior després que el Tribunal Suprem hagi declarat il·legal el cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos, ordenada per Fernando Grande-Marlaska. El govern espanyol relativitza la decisió de l’Alt Tribunal i la cenyeix a una “qüestió de forma i no de fons”. És l’argument que ha reblat aquest dimarts la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, després del Consell de Ministres, des d’on ha explicat que “continuen valorant les motivacions que van portar a aquella decisió”. En aquest sentit, Rodríguez ha declarat “respecte absolut” per la sentència judicial i ha recordat que encara “no es coneix el text de la sentència”.

L’oposició s’abraona contra Marlaska

Com a resposta a la sentència del Suprem, el Partit Popular s’ha llançat al coll del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a qui ha reclamat el “cessament fulminant” o la dimissió “si encara li queda una mica de dignitat”. “Per respondre a la il·legalitat manifesta i sentenciada només hi cap cessar el que va promoure la destitució”, ha explicat la portaveu al Congrés dels Diputats, Cuca Gamarra, que ha advertit que el seu partit engegarà una ofensiva parlamentària “que condueixin a una altra reprovació” en cas que el ministre de l’Interior no sigui destituït.

Amb la mateixa contundència s’ha expressat el portaveu adjunt de Ciutadans, Edmundo Bal, que considera que Pedro Sánchez l’ha de cessar per l’”absoluta negligència” en relació al cas de Pérez de los Cobos. “Va ser un cessament arbitrari perquè el que pretenia Marlaska era que el coronel trenqués amb el secret del sumari judicial”, ha argumentat Bal.

El context de la destitució

El ministre Marlaska va apartar el coronel Pérez de los Cobos de la Comandància de la Guàrdia Civil perquè el coronel es va negar a informar sobre la investigació que hi havia oberta al voltant del 8-M de 2020. Ara el Tribunal Suprem anul·la la sentència de l’Audiència Nacional, en data de 15 de setembre de 2021, que va avalar el cessament considerant-lo legal. D’aquesta manera el Suprem fa cas al recurs interposat pel coronel i confirma la sentència adoptada en primera instància a l’Audiència Nacional, que va rebutjar la destitució.

Segons ha informat el Tribunal Suprem, la sentència es donarà a conèixer en els pròxims dies. Tot i això, és un cop per a Marlaska, qui en un primer moment va atribuir el cessament a raons d'organització internes i el va desvincular d'aquest informe. Posteriorment, va al·legar "pèrdua de confiança", ja que ha sostingut que el seu era "un càrrec de confiança" i, per això, creia que no havia de donar més explicacions.

Tan bon punt s’ha sabut la decisió contundent del Suprem, el Ministeri de l’Interior s’ha limitat a afirmar que es troben a l'espera "de conèixer el contingut íntegre de la resolució per poder procedir en conseqüència amb els motius tècnics que indiquen l'Alt Tribunal". A més, alineats amb la Moncloa, han sostingut els seus motius per destituir-lo: "El Ministeri d'Interior reitera que les raons de fons que van decidir el cessament persisteixen i s'han vist confirmades i consolidades amb els elements coneguts amb posterioritat".