El ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha demanat  “sentit d’Estat” i “responsabilitat” per evitar que proliferin “missatges que generin desconfiança i alarmisme”. Amb aquestes paraules, el ministre s’ha dirigit als grups en una reunió convocada aquest divendres a la tarda arran de l’alarma antiterrorista generada per la guerra de Gaza i que ha obligat al ministeri de l’Interior reforçar amb mesures addicionals el nivell 4 d’alerta. Després de la reunió, Marlaska ha insistit en “no identificar la immigració regular amb el fenomen terrorista”, en referència l’atemptat de Bèlgica perpetrat per un ciutadà en situació irregular. Segons el ministre, la reunió ha transcorregut en un ambient “cordial” i “constructiu”.

En aquest context de psicosi alimentat també per diverses notícies falses que han corregut com la pólvora, Marlaska ha pregat que no es faci difusió de missatges que alimentin “la desinformació” i “discursos d’odi i xenòfobs”, que poden acabar degradant cap a la islamofòbia, l’antisemitisme o el racisme. Per això ha demanat als ciutadans que s’informin a través dels canals oficials i ha dit que no s’ha de vincular la “immigració regular” amb els atemptats d’arrel terrorista i, en aquest sentit, ha recordat que és una identificació “perillosa”, recordant que totes les persones que entren a Espanya figuren “a la base de dades”.

Després de l’alerta, Interior va ordenar dimarts passat que s’adoptessin de forma immediata “mesures complementàries de seguretat dins del nivell 4 sobre 5 d’alerta”, que és el nivell que continua en vigor des de 2015, arran dels atemptats de França, Tunísia, Kuwait i Somàlia. Això comporta un reforç de dispositius en “punts especialment sensibles per tot el territori nacional i l’increment de les mesures antiterroristes per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat”. El reforç policial afectava a les embaixades a Espanya d’Israel i Palestina, així com a les dels Estats Units, Regne Unit, Turquia, França, Jordània, el Líban, Suècia i Dinamarca, entre altres punts d’interès com sinagogues i llocs de culte.

Marlaska ha evitat el xoc amb qualsevol partit i s’ha mostrat conciliador, atès que abans de la reunió, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat als ciutadans que estiguin “en alerta de manera responsable” davant l’amenaça terrorista generada per la guerra a Gaza. “Demanem als ciutadans que sí, que estiguin en alerta, que tinguin certes precaucions”, ha afirmat el líder dels conservadors en una entrevista a Telecinco, on li han preguntat si s’havia de pujar l’alerta antiterrorista al nivell 5 i treure l’exèrcit al carrer. També ha censurat que el president en funcions, Pedro Sánchez, no li ofereixi informació en aquesta matèria i ha demanat que, tot i la reunió d’aquesta tarda, el Pacte Antiterrorista s’hauria d’haver convocat abans.

L’absència d’ERC per problemes d’agenda

L’únic grup que no ha assistit a la reunió ha estat Esquerra Republicana de Catalunya. Segons fonts dels republicans, tots els diputats estaven tornant a Barcelona ahir a la tarda, quan el ministeri de l’Interior va convocar la trobada d’aquesta tarda a Madrid. Feta la convocatòria, cap dels republicans ha pogut anar a Madrid, tenint en compte el caos ferroviari que ha viscut RENFE en la connexió entre la capital catalana i l’espanyola en les últimes hores. Tot i així, les mateixes fonts afirmen que el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha parlat per telèfon amb Marlaska abans i després del conclave. Entre la resta de formacions (PSOE, PP, Vox, Sumar, EH Bildu, PNB i Coalició Canària), per part de Junts per Catalunya hi ha assistit el portaveu adjunt, Josep Maria Cruset.