L’amenaça és real. Els Mossos d’Esquadra, els analistes de la Comissaria General d’Informació, tenen clar que Catalunya, com la resta d’Europa, és un punt que pot ser objectiu del terrorisme gihadista, com ja ho ha estat anteriorment, com en els atacs de la Rambla i Cambrils, de 2017, i de Cornellà, de 2018, i com també demostren els darrers informes d’intel·ligència, sobretot, després de l’espiral de violència desencadenat per l’atac de Hamàs contra Israel del xàbat negre, el passat 7 d’octubre. Tot i que no s’ha elevat a 5 el nivell d’alerta, que seria el màxim, com que els darrers mesos s’ha mantingut el 4, quan s’hagués hagut de rebaixar al 3, ara només es pot reforçar aquest 4. 

Tal com ja va avançar ElNacional.cat, els Mossos van augmentar la vigilància dels interessos d’Israel a Catalunya, amb la protecció de les sinagogues, el consolat i espais de trobada de la comunitat jueva a Barcelona, i també dels consolats dels països aliats, com els Estats Units o França i també de països com Egipte o Jordània, actors tangencials de la crisi regional que ha generat l’atac terrorista a gran escala de Hamàs. Però els Mossos han optat aquest divendres, després de la reunió del Gabinet Antiterrorista, que s’ha reunit al Complex Central dels Mossos, a Sabadell, per canviar d’estratègia i ser més proactius en les vigilàncies que es fan en estacions, aeroports o en punts de gran presència de gent.

 

Més proactius en la vigilància antiterrorista

Tal com ha detallat el comissari en cap, Eduard Sallent, s’ha donat ordres a les patrulles que fan aquestes vigilàncies que siguin més proactius i que no només s’estigui a la zona per tenir capacitat de resposta a un incident, sinó que s’opti per fer identificacions i escorcolls per evitar la consumació de l’acció terrorista. El cap dels Mossos ha ressaltat que “cal més prevenció i detecció, i això vol dir que caldrà més identificacions a persones i vehicles”. Ha puntualitzat que les darreres setmanes s’han identificat més de 33.800 persones en el marc de la vigilància a punts d’alta sensibilitat pel risc d’atemptat, sobretot, a la ciutat de Barcelona. Els ciutadans, ha avisat Sallent, podran ser interrogats pels agents que fan aquestes vigilàncies i podran haver de mostrar què porten a les bosses. Aquest increment de vigilància de punts calents, com els interessos d’Israel, la Sagrada Família o l’Estadi Lluís Companys, on juga actualment el FC Barcelona, es farà amb hores d’extres. El Gabinet Antiterrorista ha acordat fer la petició formal al Govern perquè financin aquest augment d’hores retribuïdes.

1ca2374f 39b3 4379 8f5c 0ce1d585d81f
El comissari en cap, Eduard Sallent, en primer pla, amb el conseller de fons / ACN

El mateix cap del cos també ha reforçat la crida als agents que treballen al carrer a reforçar la seva autoprotecció. Eduard Sallent ha recordat que un dels objectius manifestos dels grups gihadistes són els mateixos cossos policials. Els agents porten armilles antibales i, assegura, que tenen els “deures fets en autoprotecció”, però, alhora, ha fet una crida a “treballar l’autoconsciència dels riscos personals i privats que tenen tots els agents de seguretat per estar amatents a tot allò que passa a l’entorn immediat”. 

Els Mossos han reforçat l’escola activa també a les xarxes socials, amb ciberpatrullatge per part dels especialistes antiterroristes, per detectar propagada i possibles riscos i amenaces en el pla digital que puguin acabar sent riscos també en l’entorn físic. Tota la informació aconseguida es compartirà, per ser més efectius, amb la seguretat privada, les policies locals i altres cossos operatius que treballen a Catalunya. Sallent ha apuntat que l’objectiu és traslladar-los “tota la informació que puguin necessitar” de manera que la coordinació sigui més “àgil” per afavorir la seguretat ciutadana.

a810c810 2147 4dee 8c3a 4b95a510450c
Pere Ferrer, director general dels Mossos, durant la reunió del gabinet antiterrorista / ACN

Més gabinets antiterroristes

Aquest divendres Egara ha acollit la 70a edició del Gabinet Antiterrorista presidit pel mateix conseller Elena, el director general de la Policia, Pere Ferrer, per la Prefectura, amb Sallent al capdavant, i també els caps de les comissaries generals, com Carles Hernández, responsable de la lluita antiterrorista com a cap de la Comissaria General d'Informació, i els altres comissaris i caps de les comissaries superiors, generals i regionals. A petició de la Prefectura, s'ha decidit que el Gabinet Antiterrorista se celebri amb més freqüència “perquè és necessari tenir controlat el minut a minut de la situació derivada del conflicte, especialment si es materialitza l’entrada de l’exèrcit a Gaza”.