El català - ni cap altra de les llengües cooficials a l'estat espanyol - no podran ser utilitzades en el nou DNI europeu que el ministre Fernando Grande-Marlaska ha presentat aquest dimecres. Es tracta de la nova versió del document d'identitat electrònic que, entre altres novetats, es podrà portar al mòbil i permetrà així identificar-se de la mateixa manera que amb el carnet físic.

El document entrarà en vigor arreu de la Unió Europea a partir del pròxim 2 d'agost i es podrà obtenir en dues llengües oficials europees. El cas és que entre les 24 llengües oficials de la UE no es troba cap de les llengües cooficials de l'Estat espanyol com el català, l'euskera i el gallec. De manera que, a diferència del DNI actual que es troba en format bilingüe a Catalunya, el DNI digital europeu no permetrà aquesta opció.

El nou DNI digital en anglès i espanyol

El ministre de l'Interior ha presentat les noves característiques d'aquest document d'identitat des de la comissaria de Móstoles (Madrid). La nova versió del DNI, dissenyat per la policia espanyola, forma part del programa d'identitat digital, que compta amb una dotació global de 25 milions d'euros, en part procedents de fons europeus.

DNI europeo / Efe

L'actriu María Luisa Martín posa amb el primer DNI europeu expedit a Espanya, a la Comissaria de la Policia Nacional de Móstoles aquest dimecres. / Efe

Entre els canvis introduïts, el nou DNI inclourà la denominació en anglès "National Identity Card", ja que la normativa europea exigeix que les paraules del nou document d'identitat estiguin en almenys una altra llengua oficial de la UE. En el cas d'Espanya, el document es trobarà, doncs, en anglès i castellà.

DNI exprés

A banda de la polèmica per les llengües del nou document d'identitat, el ministre Marlaska també ha presentat altres novetats pel que fa a la renovació dels DNI. Segons ha anunciat, en els propers mesos està previst també el llançament del DNI Exprés, un sistema d'expedició semiautomàtic que reduirà els temps d'espera en les renovacions ordinàries i incrementarà la seguretat obtenint la fotografia "in situ".

A més, s'augmentarà el nombre de llocs d'actualització del DNI electrònic, per facilitar al ciutadà la renovació dels certificats digitals.

 

Imatge principal: El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en la presentació del nou DNI digital europeu. / Efe