El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha signat una proposta per concedir la medalla al mèrit policial amb distintiu vermell, que comporta un increment de sou vitalici del 10%, a qui va ser el cap de la policia espanyola a Catalunya durant el referèndum de l'1-O, el comissari ja jubilat Sebastián Trapote.

La norma espanyola estableix que per ser mereixedor de la medalla amb distintiu vermell el beneficiari ha d'haver resultat ferit en acte de servei o haver efectuat un fet que posi de manifest un alt valor.

A la llista de les medalles amb distintiu blanc per a persones alienes a la Policia --i sense recompensa econòmica-- figuren el tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya, Pedro Javier Ariche Axpe, que va ser promocionat des de la Fiscalia de Barcelona el passat mes de maig. També ha estat guardonat, en aquest cap amb medalla vermella, Jesús Alonso, fiscal en cap a l'Audiència Nacional.

A la llista també hi figura Alfonso Cid Alguacil, comissari principal a Alacant que és qüestionat per part de la seva plantilla i alguns sindicats policials.