El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va voler posar ahir punt final a la crisi oberta en la Guàrdia Civil després de la destitució del coronel Diego Pérez de los Cobos, que a més de les crítiques al si de la corporació va comportar la dimissió irrevocable del director operatiu del cos, Laurentino Ceña, ni més ni menys que la persona que havia donat la cara en nom de la institució durant les complicades rodes de premsa de la taula tècnica de seguiment del pla governamental contra el coronavirus.

Per fer-ho, Marlaska va recórrer a l'aplicació de la tradicional màxima que estableix que si el rei és mort, visca el rei. En la roda de premsa en la qual no estava previst que comparegués però que finalment va protagonitzar per aturar l'esmentada crisi, el ministre va sorprendre tothom amb el nom del successor del dimitit Ceña. El general de divisió Pablo Salas ocuparà a partir d'ara la direcció adjunta operativa de l'institut armat que havia deixat vacant el tinent general amb el seu cop de porta.

Segons informa El Confidencial, el nomenament concloïa la ferida oberta a la cúpula de la corporació, encara que amagava un fet insòlit. Per primera vegada, un ministre no deixava que fos la mateixa Guàrdia Civil la que decidís qui ocupava el càrrec de més rang de la institució a través dels criteris d'escalafó i antiguitat. El ministre va elegir Salas a dit en lloc de permetre que hi accedís de manera natural, com havia passat sempre, el càrrec al qual li tocava, l'home que ostentava la direcció del Comandament d'Operacions, el tinent general Fernando Santafé, el número dos de la corporació a tots els efectes. Fins ara, sempre s'havia respectat que fos la persona que tenia aquest càrrec qui promocionés a director adjunt operatiu quan aquest últim es jubilava.

Però Marlaska no només s'ha saltat aquest comandament d'Operacions, sinó també els altres dos tinents generals que juntament amb Ceña i Santafé hi havia en la institució. Es tracta del responsable de Comandament de Personal, Francisco Díaz Alcantud, i del cap del Comandament de Suport, Rafael Galán Toledo, números tres i quatre de l'escalafó professional de l'institut armat. Tampoc no ha fitxat el cinc o el sis de la llista. El ministre, en concret, ha anat directament al número set de la corporació, algú que ni tan sols era tinent general. Per això, en la mateixa roda de premsa en la qual va anunciar el nomenament de Salas, Marlaska va aprofitar també per indicar que ascendirà el general de divisió a tinent general, ja que el càrrec de director adjunt operatiu requereix aquesta posició.