Davant les múltiples detencions d’alcaldes, activistes independentistes i un fotoperiodista d'aquest dimecres a Girona, el ministre de l'Interior ha sortit en defensa de l’actuació de la policia espanyola, realitzada sense ordre judicial. Ha matisat que en tenien coneixement. “És el funcionament de l’Estat de dret”, ha defensat Fernando Grande-Marlaska aquest dijous en un esmorzar de la cadenar SER. “Algú ho posa en dubte, però aquest govern té clara la separació de poders”.

En aquest sentit, Marlaska ha defensat que “les forces i cossos de seguretat estan per a col·laborar amb el poder judicial i seguir les directrius del poder judicial”, com ha sostingut que va passar aquest dimecres. Les detencions policials, ha afegit, s’emmarcaven en una “actuació judicial” i buscaven “posar unes cares, un nom i un cognom” als responsables del tall de les vies de l’AVE a Girona el passat 1 d’octubre.

Entre els detinguts, hi havia els alcaldes de la CUP de Celrà i Verges, així com el fotoperiodista d’El Nacional Carles Palacio, que aquell dia es trobava al lloc dels fets cobrint la protesta pacífica. Segons va confirmar aquest dimecres el TSJC, els arrestos van tenir lloc per iniciativa de la policia espanyola, sense ordre judicial.

Marlaska ha assegurat que està emmarcat dins un procediment judicial, on ell no entrarà perquè està en mans d’un jutge i coordinat per un fiscal. “S’han pres unes mesures d’identificació i s’ha considerat la mesura de la detenció com, potser, la més adequada o proporcional al moment i circumstàncies”, ha defensat el ministre de l’Interior. Ha recordat que s’ha acordat la llibertat dels detinguts.

Aquests fets es produeixen mentre, a Madrid, la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo es reuneix amb el vicepresident Pere Aragonès i la consellera de la Presidència Elsa Artadi. Sobre la taula han estat presents les detencions sense ordre judicial, que el Govern denunciarà davant dels tribunals.