El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha advocat aquest dilluns per integrar la Guàrdia Civil i la policia espanyola en els centres de coordinació del 112 de Catalunya i de Navarra. En una compareixença al Senat en la qual ha fixat les línies mestres del seu Ministeri, ha parlat sobre quines han estat algunes de les demandes històriques de sindicats policials i de funcionaris de presó. Així, s’ha fixat com a prioritat cedir en una de les exigències dels sindicats de Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat (FSE), així com la de reconèixer els funcionaris de presons com agents de l’autoritat.

Marlaska ha defensat mantenir viva la seva “política de seguretat eficaç” i fer-ho “sense caure en l’autocomplaença” i amb “total voluntat de consens”, a banda de tenir en compte la “important fragmentació política que reflecteix la pluralitat i la diversitat territorial”. Fins ara, els sindicats de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil havien manifestat sentir-se relegats en les alertes que es gestionen a Catalunya i altres territoris de l’Estat en els quals hi ha policia autonòmica.

Pel que fa a matèria penitenciària, a banda de reiterar que amb els presos d'ETA el que s’ha fet és aplicar la llei després de la fi de l’activitat de la banda armada, ha assenyalat que la plantilla de treballadors és la major en deu anys, amb 25.000 efectius. Ha posat sobre la taula l'acord aconseguit amb les organitzacions sindicals d'Institucions Penitenciàries sobre millores laborals, a falta de "constituir-los com a agents d'autoritat" perquè "no pateixin cap perjudici en l'exercici de les seves funcions", la qual cosa ha assegurat voler abordar al llarg de la legislatura.

Mossos per garantir el funcionament de les presons

La compareixença de Marlaska s’ha produït després que el seu homòleg català, Joan Ignasi Elena, hagi afirmat que els Mossos d’Esquadra actuen amb la "proporcionalitat necessària" per garantir tant els drets i llibertats dels treballadors de presons que es volen concentrar com els que volen accedir al seu lloc de feina.

"S'ha de vetllar per garantir els mínims necessaris per al funcionament de les institucions penitenciàries", ha dit en una atenció a la premsa des de la Conselleria d'Interior. Elena ha defensat que els Mossos actuen "amb proporcionalitat" per garantir aquests drets, ho han fet avui i ho faran "els pròxims dies". Ha admès que la situació és "molt dura" per als funcionaris i veu "comprensible" el malestar, però, segons ell, és "elemental" que els sindicats s'asseguin a negociar.

"No s'entén que no t'asseguis a una taula a negociar amb el teu interlocutor quan has estat citat en dues ocasions", ha afegit el conseller d’Interior. En aquest sentit, ha ratificat la crida feta per la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i ha demanat "negociació i diàleg".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!