El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha admès ara que Institucions Penitenciàries, organisme que depèn del seu ministeri, no necessita autorització expressa del jutge per traslladar els presos polítics, tot i que ha insistit que li cal el seu vistiplau perquè "els trasllats són molt costosos personalment per als presos" i pot ser que s'hagin de fer en etapes.

El ministre ha arribat a aquesta conclusió després que la setmana passada es passessin la pilota entre ell i el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que porta la causa de l’1-O, sobre qui tenia l’última paraula a l’hora de decidir acostar els presos polítics a presons catalanes.

Així mateix, Marlasaka ha assegurat que el trasllat dels presos independentistes a Catalunya "no és un acte de bona voluntat, sinó que és un principi de proporcionalitat" i de "necessitat" i que es valorarà un cop el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena doni per conclosa la fase d'instrucció, ja que fins aleshores, ha afegit, poden ser requerits per a la pràctica de diverses diligències.

En aquest sentit, Grande-Marlaska ha dit que Joaquim Forn té una compareixença personal prevista per al dia 26 d'aquest mes i que de moment al govern no li consta que la instrucció hagi finalitzat oficialment.

Pel ministre d'Interior, un trasllat a Catalunya també afavorirà el seu dret de defensa "en les circumstàncies adequades" juntament amb els seus lletrats, a banda d'estar més a prop del seu entorn familiar.