Tocades les 11 del matí, els diputats dempeus aplaudien adreçant la mirada a la tribuna de convidats. El gest el corresponia Manuel Barbero, el pare que va denunciar públicament el cas d'abusos sexuals a l'escola dels Maristes de Barcelona. Així ha acabat el debat d'una moció, aprovada amb el vot a favor de tots els diputats, per la qual el Parlament es compromet a impulsar noves mesures per garantir la protecció dels menors als centres educatius.

El protocol, obligatori per a tots els centres

La principal novetat que contempla és que els protocols vigents en aquest àmbit han de ser "d'obligat compliment per a tots  els centres, sigui de qui sigui la titularitat". És a dir, qualsevol escola haurà de garantir que coneix i aplica el protocol, sigui pública, privada o concertada. No fer-ho comportarà sancions com, per exemple, la retirada del concert als centres que hi estiguin acollits. "Són mesures que ja contempla la llei d'educació catalana (LEC) o la llei de funció pública; nosaltres l'únic que hem fet és demanar que el protocol reculli totes aquestes sancions que poden implicar que l'escola perdi el concert si no fa una sèrie d'actuacions. Per exemple, preservar el bé superior dels infants i joves", ha detallat la diputada Gemma Lienas, de Catalunya Sí que es Pot (CSQP).

A més, l'acord també introdueix l'obligatorietat de la direcció dels centres de comunicar els casos d'abusos sexuals o maltractament detectats, no només a la direcció general d'Atenció a la Infància (DGAIA), sinó també al departament d'Ensenyament, i a les famílies o tutors legals dels menors. Aquest punt busca resoldre l'ambigüitat que ha evidenciat el cas dels Maristes pel que fa a l'actuació de la direcció del centre afectat.

Tot ha fallat

Malgrat que la iniciativa l'ha liderada CSQP, tots els grups s'hi han implicat i han assumit que "tot ha fallat" i que "no han estat a l'açada". Especialment colpidora ha estat la intervenció de la diputada de la CUP Gabriela Serra. La cupaire ha relatat alguns dels testimonis que la premsa ha recollit en les darreres setmanes. Serra ha agraït que la moció hagi permès plantejar una "discussió de fons important per superar la doble moral que impera en aquest país". La diputada ha clamat perquè les institucions competents treballin de forma coordinada i ha remarcat que no permetran que "es perpetui la impunitat".

Les víctimes, vigilants

Les víctimes, representades pel pare que va destapar el cas d'abusos dels Maristes, i també per la Fundació Vicki Bernadet han agraït el gest però adverteixen que volen fets i que vigilaran que els protocols i les mesures acordades es compleixin. "Jo em dec a les víctimes, a tots aquells que han confiat en mi i m'han explicat l'horror que han viscut. És un pas molt important que la cambra hagi condemnat els fets i hagi aprovat una moció però ara s'ha de seguir d'a prop", ha declarat Manuel Barbero als passadissos del Parlament. Tant Barbero com la mateixa Vicki Bernadet han demanat la plena implicació de les institucions i l'administració. "Ens hem de posar les piles i no ens podem permetre que aquest debat es diluexi. No podem decebre les víctimes que ara ens escolten. Cal treballar per la prevenció, la formació i la implicació de les administracions", ha assenyalat Bernadet.

Pel que fa al cas dels Maristes, Barbero ha detallat que la Generalitat els ha confirmat que no es personarà a la causa però, en canvi, l'alcaldia de Barcelona estaria estudiant la possibilitat de fer-ho. Barbero ha apuntat que després de reunir-se amb l'alcadessa de la ciutat, Ada Colau, l'Ajuntament valora si fer-ho com a acusació particular o popular.