Mariano Rajoy ha tret l’espantall de Catalunya per enfrontar la moció de censura impulsada per Pedro Sánchez. El president espanyol l’ha fet servir aprofitant un eventual suport dels partits nacionalistes catalans i bascos a la seva presidència. I li ha llançat una bateria de preguntes al secretari general del PSOE: “Vostè ordenarà a la Fiscalia que retiri els càrrecs contra els polítics catalans després del que va passar? Assumirà vostè el dret a l’autodeterminació? Acceptarà les exigències de Torra?”.

En aquest sentit, després del discurs de Sánchez, Rajoy també l’ha advertit que els seus suports poden condicionar les seves polítiques a la Moncloa: “Amb qui haurà de tractar la situació de Catalunya? Amb vostès i els socis o seran els socis qui la tractin amb vostè? Percep l’aroma d’absurd?”.

L’encara president de l’executiu no ha desaprofitat l’ocasió per a retreure-li la manca de claredat i l’absència d’un programa de govern. “Vostè no té cap programa per Espanya, és una pura ambigüitat tàctica". L’ha acusat d’uns dies parlar d’”Espanya unida” i altres de “dret a decidir” i “Espanya plurinacional”.

També ha aprofitat les afirmacions de Pedro Sánchez contra el president Quim Torra, acusant-lo de "racista" i "supremacista", per a furgar més en la ferida. Rajoy ha replicat que "aquestes qualificacions" ell no les ha fet com a president del Govern espanyol.

"S'hauran de menjar els pressupostos amb patates"

El compromís de Pedro Sánchez a assumir els pressupostos de Rajoy aprovats fa una setmana, en un moviment dirigit a seduir el PNB, també ha servit de munició pel president espanyol. Li ha recordat, amb ironia, que van votar-hi en contra “amb entusiasme”, amb “un no dels de ‘no és no’”. En aquesta mateixa línia, ha dit que “gairebé els generaven urticària” els comptes.

“Sóc incapaç de saber com conviuran amb aquesta monstruositat”, ha ironitzat. També ha recordat les valoracions que en feien a Unidos Podemos. Demanant prèviament perdó per l’expressió, els ha etzibat: “S’ho hauran de menjar amb patates”. De fet, segons Rajoy, el dels pressupostos és l’únic punt de programa de govern que ha exposat Sánchez.

“Hem passat del Govern Frankenstein al programa Frankenstein”, ha valorat Rajoy, que ha arribat a dir que “qualificar això de programa de govern seria una presa de pèl”.

"Vostès són Teresa de Calcuta?"

En la intervenció inicial, Mariano Rajoy ha optat per defensar-se a l'atac. Davant d'una moció de censura motivada per la sentència encara calenta del cas Gürtel, el president espanyol ha qüestionat que el PSOE sigui un "paladí en la lluita contra la corrupció". Així ha respost al portaveu socialista en el PSOE, José Luis Ábalos, a qui li ha preguntat: "Pot explicar a aquesta cambra amb quina autoritat moral parlen? Són potser vostès Teresa de Calcuta?". Els mateixos interrogants ha plantejat després del discurs del candidat socialista.

El president qüestionat, que ha arribat a afirmar que "de corrupció n'hi ha totes bandes", ha preguntat als socialistes si estan nets, i si tenen processats, condemnats o fins i tot empresonats per corrupció a les seves files. "Quan arribi la sentència sobre els ERO a Andalusia, presentaran una moció de censura contra vostès mateixos?", ha reblat. Dirigint-se a Ábalos, també li ha preguntat si "té alguna a dir sobre la caixa B" del PSPV, tenint en compte que el portaveu socialista és valencià.

Pel que fa als motius que sustenten la moció de censura, Rajoy ha acusat els seus impulsors de mentir, de fer una “interpretació lliure, interessada i manipulada” de la sentència del cas Gürtel. Aquesta sentència, ha defensat, “no condemna ningú del meu Govern, ningú que sigui militant, ni al Partit Popular”. Ha justificat que s’ha declarat una “responsabilitat civil a títol lucratiu per fets ocorreguts en dos ajuntaments fa 15 anys”, i no responsabilitat penal.

"Al PP hi ha hagut corruptes, però no és corrupte"

“Al PP hi ha hagut corruptes, ho reconec. Però el PP no és un partit corrupte, encara que això a vostès els desagradi”, ha insistit. Ha dit que aquesta moció s’ha presentat “amb nocturnitat” i “no coneix cap altre motiu que els afanys personals del senyor Sánchez” per arribar a la Moncloa, perquè “no hi arribarà per una victòria a les urnes”.

A parer del president espanyol, la moció “no pot ser més impulsiva o impetuosa”. Els ha retret que ni tan sols han sondejat els suports amb els quals podien comptar i els ha recordat que, quan la va presentar Unidos Podemos, va fer-ho a un mes vista. En aquest sentit, Rajoy els ha preguntat: “Què temien? Una convocatòria electoral que els compliqués l’operació?”.

Rajoy també ha fet servir els partits independentistes per qüestionar amb qui governarà Sánchez si la moció de censura prospera. "L'únic que vol és arribar com sigui i amb qui sigui", ha criticat. "Amb qui haurà de tractar la situació de Catalunya?", ha preguntat el dirigent del PP al secretari general del PSOE.

També ha utilitzat Catalunya per advertir que “hem vist amb quina facilitat es traslladen les empreses quan no hi ha un ambient favorable”, en generar inestabilitat. I ha ironitzat: "Cada cop que obren la boca, puja la prima de risc".

Davant les insistents demandes de Sánchez a Rajoy perquè dimiteixi, el president espanyol li ha replicat: “Ve a donar-me lliçons? Dimiteixi vostè!”.