La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutge del cas Gürtel, José de la Mata, que torni a investigar l'exalcaldessa de Jerez i diputada del PP recentment reelegida María José García Pelayo, per entendre que hi ha nous indicis sobre la seva implicació en la peça relativa a l'Ajuntament d'aquest municipi.

María José García Pelayo diputada PP Corpus Christi Jerez El Pantera Wikipedia
María José García Pelayo a la processó de Cadis a Jerez. Foto: El Pantera.

La Fiscalia es basa per a això en un escrit d'Isabel Jordán, exadministradora de diverses empreses de la trama i condemnada en dues de les causes ja jutjades, en el qual aporta dades que posarien de manifest que García Pelayo coneixia l'adjudicació de contractes a la xarxa de Francisco Correa abans que es tramitessin els corresponents expedients.

Anticorrupció va rebre la denúncia de Jordán el 9 d'abril i l'endemà va presentar un escrit, a què ha tingut accés Efe, demanant al jutge un gir a la situació processal de García Pelayo, que ja va ser investigada pel Suprem entre juny de 2015 (quan era senadora) i abril de 2016, quan aquest tribunal va decidir sobreseure la causa per no apreciar indicis suficients de la participació de l'exalcaldessa.

Les fiscals van cursar l'escrit el 10 d'abril, quan s'havien dissolt les Corts i García Pelayo no figurava a la Diputació Permanent, de manera que no era aforada i podia investigar-la l'Audiència Nacional. De fet, suggereixen suspendre l'inici del judici previst per al 3 juny per incloure en la causa l'exalcaldessa.

Però va ser elegida de nou en els comicis del 28 d'abril i des del dimarts 21 de maig tornarà a ser diputada, i amb això aforada, de manera que si De la Mata creu procedent actuar contra ella, haurà de remetre la causa al Suprem perquè sol·liciti el suplicatori al Congrés.

En aquesta peça separada del cas Gürtel, la Fiscalia acusa els caps de la xarxa Francisco Correa i Pablo Crespo, a més d'unes altres 7 persones (una d'elles la pròpia Jordán), per tres contractes irregulars del consistori a empreses de la trama referits a la fira de Fitur de 2004.

El Suprem, encara que no va apreciar indicis de la participació de García Pelayo, sí que va veure "un cúmul gens menyspreable d'indicis" de què es va ordenar contractar amb determinades empreses i de què els expedients no es van tramitar en forma fins després de la celebració de la Fira.

I va plantejar que, si apareguessin nous elements sobre la implicació de l'exalcaldessa, el procediment podria reobrir-se.

Per això la Fiscalia considera que ha arribat aquell moment gràcies a les dades aportades per Isabel Jordán, que assegura haver estat en una reunió en la qual Pablo Crespo va comunicar que anaven a participar en tres esdeveniments de Jerez per "adjudicació directa de l'alcaldessa a l'empresa d'Isidro Cuberos", periodista mort anys després.

També assenyala Jordán que el gener de 2004, abans que comencés Fitur, García Pelayo va ser dues vegades a la seu de l'empresa de Correa acompanyada per Isidro Cuberos i allà va conèixer de primera mà el disseny dels estands, tot això malgrat que no s'havia tramitat cap concurs per adjudicar-los.

Segons Jordán, cinc empleats van veure aquells dies a la llavors alcaldessa a la seu de l'empresa, un d'ells Álvaro Pérez, el Bigotes.