El PP no sabia res i no tenia res a veure amb la Gürtel. És el que ha sostingut aquest matí la secretària general de la formació, María Dolores de Cospedal, que ha hagut d'afrontar una citació compromesa en el Congrés: la comissió d'investigació sobre la caixa B del PP. És la primera vegada que un membre dels populars ha de donar explicacions sobre la corrupció en el partit després de la contundent sentència del cas Gürtel.

Des de l'inici de la compareixença, Cospedal s'ha mostrat tranquil·la i convençuda que els populars no tenen res a veure amb el cas Gürtel, malgrat que la sentència condemna la formació a pagar una multa de 245.492 euros com a partícip a títol lucratiu. De fet, Cospedal ha posat en dubte la sentència i s'ha arribat a preguntar: "És que els jutges són infal·libles?", ha exposat qüestionant la decisió de la justícia. "Per molt que ho digui el jutge, jo no tinc constància de la comptabilitat B", ha exposat llançant pilotes fora.

"No coneixíem ni els fets. I ho dic amb absoluta contundència", ha exposat De Cospedal davant de les preguntes del diputat socialista Artemi Rallo. La secretària general dels de Rajoy ha insistit en la idea que el PP no ha estat condemnat per la via penal, sinó per la civil: "La trama la va crear el senyor [Francisco] Correa, que està condemnat. No el PP", ha sentenciat.

Dolores de Cospedal Rafa Hernando / Efe

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, arriba a la comissió acompanyada del portaveu, Rafael Hernando / Efe

En defensa de Rajoy

Cospedal ha sortit a defensar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de qui ha dit que "ha col·laborat amb la justícia com mai abans havia fet un president espanyol". Del cap de l'executiu espanyol, Cospedal ha destacat la seva "lluita" contra la corrupció: "Ha acudit al Congrés i al Senat per demanar perdó per haver confiat en persones que no havia de confiar", ha exposat la també ministra de Defensa.

Ni caixa B ni reforma amb diner negre

Al marge de la sentència, Cospedal ha insistit que el PP va acabar la seva "relació laboral" amb Bárcenas, a qui ha atribuït el pes de la comptabilitat B, de la qual, segons la ministra, no es va beneficiar el Partit Popular: "No és la comptabilitat del PP. És de Bárcenas. Són uns comptes que feia ell i ell sabrà per què ho feia".

A banda, Cospedal també ha negat que es reformés la seu del PP amb diner negre provinent de la caixa B del partit. Davant la pregunta del diputat podemista Txema Guijarro, Cospedal ha negat el pagament de la reforma amb fons no declarats perquè ha tornat a insistir que la caixa paral·lela no ha existit.

"López H.", el marit

Una de les preguntes més difícils per a Cospedal, que l'ha enervada, ha estat la formulada pel mateix Guijarro sobre la inscripció de López H. en els registres de Bárcenas, que s'atribueix al seu marit, Ignacio López del Hierro.

"Vostès fan servir el meu marit, que està en el món privat i no es pot defensar, per atacar-me. I això és d'un masclisme fastigós", ha lamentat Cospedal, que ha recordat unes paraules del president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, que va dir que Cospedal no sabia "fer res sense la minyona" en referència a la gestió interna del cas Bárcenas.

Amenaça amb una querella

Un dels moments de més tensió ha estat durant la intervenció del diputat socialista, que ha assegurat que Cospedal "menteix", fet que ha aixecat polseguera: "Faci aquesta acusació fora, que em vull querellar", ha amenaçat la ministra de Defensa que ha recriminat al diputat que utilitzés la immunitat parlamentària per realitzar acusacions falses.