La ministra de Defensa, Margarita Robles, s'ha mostrat convençuda aquest dijous que la investigació per revelació de secrets a agents del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) per filtrar presumptament informació reservada als Estats Units no afectarà la relació entre els EUA i Espanya perquè els dos països són “aliats i amics”.

En ser preguntada per aquesta qüestió durant una visita a la Brigada Guadarrama XII, ha assegurat que "quan hi ha qüestions que poden afectar es parlen i es tracten" i ha definit el compromís amb el país americà com a “ferm”. Som països seriosos, aliats i compromesos”, ha proclamat.

Espies nord-americans expulsats d'Espanya

A principis d'aquesta setmana, es va conèixer que dos agents del CNI espanyol van ser subornats per filtrar informació classificada als Estats Units. La ministra Robles va confirmar el mateix dia l'existència d'aquesta investigació durant la seva visita a la base militar d'Adazi (a Letònia) i va indicar que la investigació als agents va sorgir a conseqüència de la mateixa feina del CNI, que va detectar un seguit de "conductes irregulars" que podrien ser causa de delicte. Actualment, el cas està en mans dels jutjats de la Plaza de Castilla de Madrid.

Aquest dijous s'ha sabut que almenys dos agents estatunidencs, destinats a l'ambaixada de Madrid, han estat expulsats d'Espanya per haver estat implicats directament en l'escàndol com a captadors d'agents del CNI per aconseguir les filtracions. Durant la tarda del dijous, la xifra s'ha elevat fins als tres agents expulsats, segons ha informat El Mundo.

La decisió d'expulsar els agents l'han acordat el Ministeri de Defensa, encapçalat per Robles, i el Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, liderat per José Manuel Albares. A més, tant Robles com Albares han cridat a consultes l'ambaixadora nord-americana a Madrid, Julissa Reynoso, per demanar-li explicacions sobre l'incident entre els dos països i traslladar-li el malestar que aquesta ingerència al CNI ha causat en el govern de Pedro Sánchez. Així ho ha ressenyat El País, que també ha apuntat que l'ambaixadora estatunidenca va assegurar a Robles que desconeixia els fets i que els agents que van protagonitzar la ingerència van actuar sense que ella n'estigués al corrent i a través d'un programa que va posar en marxa l'anterior administració, abans de l'arribada de Joe Biden a la presidència. Reynoso també va demanar disculpes i va prometre col·laboració per esclarir els fets.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!