El ministre d'Afers Estrangers en funcions, José Manuel García-Margallo, s'ha reunit avui amb el secretari vaticà de Relacions amb els Estats, Paul Richard Gallagher, amb qui ha abordat l'independentisme a Catalunya i la situació política a Espanya. García-Margallo ha entregat a Gallagher una carta, que també ha donat al seu homòleg italià, Paolo Gentiloni, en la qual s'expliquen les raons d'Espanya respecte al full de ruta independentista català.

Al text, Margallo contempla la possibilitat que Catalunya tirés endavant una declaració unilateral d'independència, que el ministre ha recordat que seria "contrària a la Constitució (...) contrària al Dret Internacional". "Si es produís una sortida amb una declaració unilateral d'independència, Catalunya no seria un Estat, ni reconegut com a Estat per Nacions Unides", assegura, insistint en el fet que "un no és un Estat quan diu que és Estat. L'ha de reconèixer la comunitat internacional com a Estat".

Ha recordat sobre això que a Nacions Unides existeix un procediment que assenyala que "per ser Estat es requereixen 9 vots del Consell de Seguretat i cap veto. Inimaginable. I després requereix 129 vots de l'Assemblea (General de l'ONU). Així que imagineu... i si no és un Estat doncs no pot seguir a la Unió Europea".

Ofensiva internacional

El cap de la diplomàcia espanyola ha dit que "la Generalitat està realitzant una ofensiva internacional per explicar les seves raons del separatisme" i ha defensat "que el Govern té el dret d'explicar les seves". "La meva missió és defensar la unitat d'Espanya que és el bé primer, però també defensar els drets dels catalans i d'aquells que han estat enganyats en els arguments, doncs no hi hauria reconeixement internacional, ni ingrés a la UE, i això es traduiria en una disminució del benestar de tots", ha asseverat.

Després de totes aquestes consideracions, ha assegurat també que s'han de "bastir ponts" amb les autoritats de Catalunya i que "s'han de resoldre moltes coses" com "el sistema de finançament que ha estat profundament injust, no només per a Catalunya sinó també per a altres comunitats autònomes, com la valenciana". García-Margallo ha afirmat que el que s'explica en aquesta carta "és una cosa que a mi m'agradaria que arribés a la ciutadania".

Tranquil·litzar la comunitat internacional

El ministre en funcions visita Itàlia per una sèrie de reunions després que diumenge formés part de la delegació espanyola que va assistir a la canonització de la mare Teresa de Calcuta al Vaticà. Aquest vespre, té previst tractar aquests assumptes amb el seu homòleg italià, Paolo Gentiloni, durant un sopar. 

El seu objectiu en aquestes reunions, ha afirmat, és "tranquil·litzar la comunitat internacional, la comunitat econòmica internacional de la situació d'Espanya malgrat la situació excepcional" que viu el país. "Tenim un pressupost aprovat, l'economia espanyola afronta els pròxims anys en una situació d'infinita major estabilitat que la que teníem en el passat. Som el país que més creix a la Unió Europea (UE) i que crea més ocupació. El desequilibri extern i públic estan, fins a certa mesura, controlats", ha explicat.

Tot i això, ha admès que Espanya "no podrà presentar abans del 15 d'octubre uns pressupostos a Europa i tampoc el pla d'estabilitat per corregir la desviació del dèficit", encara que ha assenyalat que no hi ha a la vista grans turbulències que preocupin.