L’exministre d’Afers Estrangers José Manuel García-Margallo ha avisat aquest dijous que l’Estat espanyol "no es retirarà pacíficament" de Catalunya. Durant una intervenció a la tertúlia d'El Matí de Catalunya Ràdio, la periodista Mònica Terribas li ha preguntat la seva opinió sobre la imputació del delicte de rebel·lió als polítics catalans acusats per l'1-O.

Margallo ha defensat que, coincidint amb el jutge del Suprem Pablo Llarena, ell també creu que es va cometre un delicte de rebel·lió. "Crec que el que vam veure als carrers durant l’escorcoll de la Conselleria d’Economia era violent", ha dit, apuntant que "la secessió unilateral no es pot aconseguir per altre camí que no sigui la violència".

L'exministre fa aquesta afirmació "hipotètica" basant-se en dos motius que ha explicat a continuació. En primer lloc, perquè "la Constitució no permet la secessió i, per tant, no hi haurà un referèndum acordat" i, en segon lloc, perquè, al seu parer, "l’Estat espanyol no es retirarà pacíficament" de Catalunya. "No entregarà les claus de les dependències i arriarà la bandera", ha afegit.

"Si no pot ser a través d'un acord i no pot ser per abandonament unilateral, doncs haurà de ser per la via de la violència. I això, necessàriament, porta a la rebel·lió", ha sentenciat. Segons Margallo, en el fons, "és igual el tipus de rebel·lió, el que estem discutint és què està passant a Catalunya amb independència de la forma que aquest intent de secessió unilateral es dugui a terme".