Jordi Sànchez no podrà assistir a la ronda de contactes amb Felip VI al Palau de la Zarzuela. El Tribunal Suprem ha rebutjat aquest dilluns el permís sol·licitat per la seva defensa, després que ho reclamés la presidenta Meritxell Batet, per a assistir-hi com a representant de Junts per Catalunya. Hores més tard s'ha conegut que la seva substituta serà la diputada Laura Borràs. Com en anteriors ocasions, ERC no hi assistirà.

El passat dimarts, l’entorn de la presidenta Meritxell Batet va traslladar al grup parlamentari que, si volien que hi anés Sànchez, havien de demanar-ho a la sala segona de l’alt tribunal. Així ho van fer, en un escrit on l’advocat Jordi Pina apel·lava a l’”excepcionalitat” del moment, que “no és altre que els prolegòmens que la Constitució preveu per procedir al tan rellevant moment constitucional que significa la investidura d'un president de govern”.

En la seva interlocutòria d'aquest dilluns, la sala segona assegura que no existeixen “importants i comprovats motius”, com al·legava la defensa, per autoritzar la sortida de presó, perquè “el permís demanat no encaixa en l’existència d’un esdeveniment que afecti un familiar de l’intern”. A més, el tribunal del procés considera que Jordi Sànchez és “perfectament substituïble per qualsevol altre membre de la seva candidatura política”. Afegeixen en aquest sentit: “La negativa que ara resolem implica una limitació que és inherent a la mesura cautelar que l'afecta”.

 

Per altra banda, la sala segona també recorda a la defensa de Sànchez que ha incorregut en un defecte de forma que ja implicaria el seu rebuig, perquè, encara que la competència per a concedir permisos extraordinaris sigui del tribunal, la petició s’hauria d’haver dirigit a Institucions Penitenciàries per a la prèvia tramitació d’un expedient administratiu. En tot cas, el tribunal ha fet una resposta motivada per a “dissipar les incerteses sobre la petició de Sànchez”.

Només necessitava vistiplau de Marchena

La ronda de consultes del Rei és un tràmit que regula l'article 99 de la Constitució espanyola, que estableix que “després de cada renovació del Congrés dels Diputats, i en la resta de supòsits constitucionals en què procedeixi, el Rei, amb consulta prèvia als representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, i a través del president del Congrés, proposarà un candidat a la presidència del govern espanyol”.

No hi havia cap impediment perquè hi anés Sànchez, malgrat la seva suspensió com a diputat, perquè no està regulat qui ha de ser el representant que vagi a la trobada al Palau de la Zarzuela. No sempre han estat els portaveus o diputats de les formacions al Congrés. El 2016, per exemple, hi va anar el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, que ni tan sols era diputat a les Corts. Només necessitava l’autorització del Suprem per sortir en llibertat, que no ha obtingut.