El president de la Sala del Penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, qui va jutjar i condemnar als líders del Procés, ha confessat que té una fórmula per superar la pressió mediàtica: "És el moment de deixar d'escoltar tertúlies i posar els 40 Principals o Radiolé". Així ho ha afirmat en les jornades "Conectad@s por derecho", on ha assegurat que els jutges no viuen "en una càpsula" i, per això, utilitza aquesta "recepta" quan "un assumpte que tens a sobre la taula es converteix en mediàtic i controvertit i saps que la teva decisió serà probablement aplaudida per uns i xiulada per altres". "És a dir, és molt important sostreure't, no et pots aïllar, però a vegades cal activar algun mecanisme de defensa que et permeti no contaminar-te amb l'ambient que no és especialment favorable", ha defensat.

Marchena ha admès que durant el judici del procés es va sentir "protagonista involuntari" del cas a causa d'un "lideratge escènic" que ell en cap cas va buscar. "Mai em vaig sentir líder perquè només la presència dels set magistrats que em van acompanyar contribuïa a donar-me seguretat". Així mateix, ha recordat que van ser "quatre llargs mesos després d'un any de preparació". "Eren milers de fulls i una sentència de 500 pàgines, i tot això també et marca", ha afegit. 

També sobre la causa del Procés, ha exposat que durant el judici intentava "per davant de tot no exercir un protagonisme interruptiu", és a dir, "no convertir-te en aquell que sempre està parlant perquè on s'imparteix justícia és en les audiències, on s'escolta". "El jutge no ha de ser un virtuós, sinó senzillament una persona prudent en l'aplicació del dret, i per això crec que aquest protagonisme, fins i tot social, d'alguns jutges amb noms i cognoms els perjudica enormement perquè dictar sentència és ser prudent, no convertir el teu òrgan jurisdiccional en un factor de la controvèrsia social o de la batalla política", ha matisat. 

Durant aquesta conferència, Marchena també ha advertit que a vegades "l'autoritas" dels jutges "és calcigada" a Espanya i ha lamentat que estigui "assumit per protagonistes socials i polítics". "En el dret romà la potestas era la capacitat del jutge per a imposar les seves pròpies decisions i l'autoritas, la dignitat moral que emanava del pretor, i ningú qüestionava que l'exercici de la potestas estava basat en la autoritas", ha afirmat. 

"Per una sèrie de circumstàncies, que tenen molts protagonistes i que es repeteix des de fa molt temps, hi ha ocasions en les quals es lamina als jutges d'Espanya el seu autoritas i només els queda la potestas i el problema està en qui són els responsables que aquesta autoritas sigui calcigada", ha desenvolupat, tot afegint que "no es tracta de l'autoritas que persegueix el blindatge d'autoritat sinó simplement l'entesa com a dret a reivindicar que vostè no menyscabi la meva dignitat professional i això, lamentablement, avui, ahir i em temo que en el futur, és un hàbit que està assumit per molts dels protagonistes socials i polítics".