El parlament de Catalunya lliurarà el vespre d'aquest divendres la Medalla d’Honor en la categoria d’or a "les víctimes de la repressió i de la causa general contra l'independentisme empresa arran del referèndum de l'1 d'octubre". La medalla la rebran en un acte simbòlic encapçalat per Laura Borràs, president del Parlament, un grup de represaliats convocats per l'ocasió. Però no tothom comparteix aquesta iniciativa. És el cas de Marcel Vivet, un dels cridats a participar en la cerimònia d'entrega de les medalles. Vivet ha confirmat a través d'un vídeo a les xarxes socials: "No hi vaig". 

Vivet està condemnat a cinc anys de presó per l'acusació de la Generalitat de Catalunya i la fiscalia espanyola, com explica ell mateix en el vídeo que ha compartit. Però no ha estat aquest el motiu que l'impulsa a no participar. El jove ha assegurat que "un gest simbòlic té sentit si les accions l’acompanyen". 

Després d'aquestes paraules, en el seu vídeo Vivet procedeix a plantejar una sèrie de preguntes: "Després d’aquesta medalla la Generalitat deixarà d’emparar la nostra repressió? Els Mossos d'Esquadra deixaran d’escriure atestats policials amb la intenció d’empresonar activistes? Deixarem de permetre que hi hagi grups espanyolistes i feixistes als carrers i les institucions?".

 

Vivet ha assegurat que aquestes qüestions volten pel cap de moltes persones. També ha afirmat que milers de persones pateixen la inacció dels representants polítics de Catalunya, entre els quals s'ha inclòs.

La plataforma Marcel Absolució ha compartit un comunicat en el qual exigeixen que els reconeixements als represaliats no es quedin en "un gest simbòlic, com una entrega de medalles, que pot acabar resultants una cosa buida de contingut i una simple operació estètica". 

Una entrega controvertida

Marcel Vivet no ha estat l'únic que ha declinat assistir a l'acte d'entrega de la Medalla d'Honor del parlament d'enguany. Per motius molt diferents, PSC, Vox, Ciutadans i PP també han declinat participar en l'acte. 

Per la seva banda els comuns veuen "partidista" l'entrega de la Medalla d'Honor del Parlament que la institució —a proposta de la presidenta, Laura Borràs— atorgarà als independentistes represaliats per l'Estat espanyol.

 

Imatge principal: En Marcel Vivet en una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona que demanava la seva absolució / Pau de la Calle