El conseller d'Afers Exteriors, Ernest Maragall, ha manifestat en una entrevista amb el director periodístic a Estats Units del canal internacional de noticias NTN24, Guastau Alegret, a Washington, que "és inadmissible que a l'Europa d'avui hi hagi presoners polítics". "Estan allà per defensar unes idees de voluntat col·lectiva", ha assenyalat en relació amb els presos polítics catalans.

Maragall ha insistit que hi ha polítics catalans a la presó i a l'exili "acusats falsament". "Els referèndums no estan prohibits a Espanya i els han acusat llavors de rebel·lió quan en realitat no hi va haver violència, excepte la de les forces de l'Estat", ha afegit.

"Estan en presó sense judici. I hi haurà d'aquí a uns mesos judici, cosa que requerirà una determinada reacció de la societat catalana. El judici ens tornarà a portar el drama", ha pronosticat.

Maragall, que ha reobert la delegació catalana a Washington que havia estat clausurada pel 155, ha afirmat que hi ha "una qüestió quasi prèvia a la independència, que és poder decidir si ens separem o no". "Hi ha una qüestió de base democràtica, estem en un procés d'afirmació, no contra ningú, i menys contra Espanya. Això admet la possibilitat de la independència, però també n'admetria una altra si l'Estat espanyol tingués la capacitat i la valentia de posar-ho sobre la taula", ha afegit.

El conseller ha defensat que el moviment català no és essencialista, com s'insisteix en els mitjans espanyols. "Cada cop parlem més de República més que d'independència. El procés català té molt poc a veure amb el nacionalisme, és absolutament pro-europeu, partidari d'enfortir una Europa federal. És patriota europeu", ha resumit.