El candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha culpat els governs de Xavier Trias i Ada Colau de ser els responsables del declivi del català a Barcelona. Ho ha dit en declaracions en el marc de la diada de Sant Jordi aquest diumenge. Maragall ha citat específicament Trias i ha associat el decreixement de la llengua catalana a la ciutat a les conseqüències de les polítiques que ha vinculat al seu contrincant: “La barra lliure i la massificació turística”. Maragall també ha carregat contra Colau, sense citar-la, però assegurant que l'ajuntament actual no compleix amb la seva part de responsabilitat en la defensa de la llengua i la cultura catalanes. Precisament aquesta setmana, Colau va generar una polèmica per un vídeo amb un tiktoker pakistanès a qui s'hi dirigia en castellà.

Maragall ha reiterat que el govern de Colau “no està complint amb la seva part de responsabilitat” pel que fa a la defensa del català, cosa que sí, ha remarcat, fa el Govern d’ERC. Maragall ha dit que aquesta afirmació la corroboren les dades: “Sabem que a Barcelona la situació no és ni de lluny la que desitgem ni la que hem d’autoexigir per promoure la capacitat de crear i enriquir el món”. El polític republicà ha reivindicat la llengua com “un aspecte fonamental de la cultura” que s’aconsegueix sobretot a través dels llibres.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

Per Maragall, Barcelona és una “capital mundial de la cultura” i per això mateix també de “la llibertat de totes les llengües” que són el vehicle que “permet crear i afegir reflexió, sentiment i bellesa”. “Avui Barcelona és això, per això ve gent de tot arreu, i per això es parlen 300 llengües, i totes mereixen el mateix respecte”, ha defensat. “Si som coherents, la nostra obligació és ser-ho amb la nostra pròpia llengua, per afermar la nostra identitat i personalitat”. Maragall ha apostat per acollir autors de tot el món i protegir i “fer aflorar tot el talent creatiu” que té la ciutat.

Maragall, que ha comparegut acompanyat de la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha dit que Sant Jordi “és un dia gloriós” i ha pronosticat que l’edició d’enguany probablement serà una de les millors. “Pot ser un gran per a la nostra afirmació com a país, ciutat i capital, on tenim un combat en marxa, que no està guanyat, per la nostra cultura i llengua”, ha afegit.