L'exregidor i exprimer ministre francès Manuel Valls ha tornat a Barcelona, i així ho ha anunciat amb una fotografia a les xarxes socials. "Un plaer estar a Barcelona amb trobades cordials", ha indicat. La realitat és que Valls està fent campanya per a les eleccions legislatives franceses, per a la denominada 5ena circumscripció de francesos residents a Espanya, Andorra, Portugal i Mònaco. "Una campanya que té tot el sentit: donar una majoria contundent i coherent al president de la República i escollir, en la 5ena circumscripció, un diputat que porti la seva veu a defensar els interessos dels meus compatriotes", ha afegit.

El president francès, Emmanuel Macron, ha decidit recuperar Valls per a les eleccions legislatives que se celebraran al mes de juny, després de laborioses aproximacions de l'exprimer ministre socialista a La República en Marxa (LREM). Amb el seu suport, ha aconseguit ser candidat per a la 5ena circumscripció, i d'aquesta manera tenir una oportunitat per tornar a ser diputat francès. Els canvis ideològics de Valls, que també va passar per ser candidat de Ciutadans a les eleccions municipals de Barcelona, no han estat sempre ben vistos a França. Fa un any va patir un moc a la ràdio France Inter, quan van obrir el programa a trucades dels oients. Un dels que va trucar, de nom Daniel, va acusar Valls de "trair l'esquerra" i el president François Hollande, i li va recordar quan es manifestava amb el partit ultra Vox, en concentracions contra el procés independentista. "Vostè va estar al poder cinc anys amb François Hollande i va trair el poble d'esquerra. I a més vostè es permet dir que és d'esquerres, però això no li ha impedit anar a manifestacions amb el partit d'extrema dreta Vox a Espanya. L'esquerra ha mort però vostè hauria de fer una mica d'autocrítica, perquè és vostè qui ha matat l'esquerra francesa", va afegir. "KO tècnic per a Manuel Valls", va escriure un tuitaire.

Quan era candidat de Cs a l'alcaldia de Barcelona, Valls va participar el febrer del 2019 en el famós míting espanyolista de la plaça Colón de Madrid, al costat de Vox i el PP. Valls va justificar la seva presència a l'acte amb l'argument que s'hi defensava la Constitució espanyola, però la incomoditat de l'exprimer ministre per participar en un acte amb l'extrema dreta espanyola era evident. Després de pujar a l'escenari de la manifestació, Valls va decidir baixar-ne per evitar la foto conjunta amb els líders de Vox. L'exdirigent socialista va explicar el perquè: "Hi ha gent amb la qual no hi he d'estar", va justificar. Els diaris francesos van quedar molt parats per la presència de Valls en la manifestació amb l'extrema dreta. Durant la concentració a més, l'exprimer ministre es va trobar amb escenes de catalanofòbia. Valls va fer unes declaracions en francès a la televisió russa RT, però una senyora es va pensar que parlava en català i li ho va recriminar. "Però què parla? Català?", va deixar anar la manifestant amb to d'indignació. El vídeo ara no es pot visionar, perquè RT és un mitjà rus sotmès a les mesures de restricció per la guerra.