El tret de sortida de la candidatura de Manuel Valls per conquerir l'Ajuntament de Barcelona ha desbordat el mirador del Centre de Cultura Contemporània (CCCB). Desenes de periodistes s'han quedat a les portes de l'edifici, mentre càmeres de mitjans catalans i francesos atapeïen la zona reservada a la premsa. No obstant, no han comparegut a la cita els rostres més coneguts del món econòmic català, ni els noms més influents de la societat barcelonina. Tampoc la plana major de Ciutadans.

A la primera fila, seguia la intervenció la seva germana, Giovanna Valls. Per part de Ciutadans només era present el diputat -independent- Nacho Martín Blanco. Ni Inés Arrimadas ni Albert Rivera. De fet, l'expresident francès ha deixat clar que no es presentava rere les sigles de la formació taronja sinó encapçalant una plataforma. 

No han assistit a l'acte, per tant, ni el partit que ha impulsat la candidatura ni els representants de l'elit econòmica que li ha fet costat.

Valls ha anunciat tan bon punt ha pres la paraula la seva decisió d'optar a l'alcaldia. Tot seguit, en una intervenció en català, castellà i francès, ha assegurat que dimitirà de tots els càrrecs que té a França i que ha informat d'aquesta decisió al president de la República, Emmanuel Macron.

Entre les cares conegudes, l'arquitecte Óscar Tusquets, el caça talents Luis Conde, l'advocat Francesc Granell, el president de Llibertats, Luis Huguet, l'escriptora Núria Amat...

No hi era l'empresària i hereva de laboratoris Almirall, Susana Gallardo, amb qui l'exprimer ministre francès s'ha deixat veure aquest estiu en diferents escenes de platja.

"Visc a Barcelona, dono classes a ESADE, passi el que passi em quedaré. És per davant de tot una opció personal, una opció de vida. No és un sacrifici, Barcelona mereix molta generositat", ha assegurat.

Rere el candidat la imatge de l'acera de l'Eixample de Barcelona que ja va utilitzar en la piulada de divendres passat com a preludi del seu anunci d'avui.

El candidat ha volgut donar un to de confidència a la seva presentació on ha recordat el compromís polític del seu avi i el seu pare, els estius al barri d'Horta i el català que es parlava a casa -fins i tot amb la mare que era italiana-. Valls ha arribat a confessar que el primer cop que es va declarar ho va fer en català.

Les preguntes, però, han quedat per demà, quan Valls té previst celebrar una roda de premsa. Mentrestant, el candidat ha marxat amb el seu equip, que encapçalen Xavier Roig i el periodista Albert Montagut. El primer, home de màxima confiança de Pasqual Maragall durant els anys en què va ser alcalde; el segon, un dels seus col·laboradors durant els Jocs Olímpics.