L'ex-primer ministre francès Manuel Valls ha parlat de la seva possible candidatura per Cs a les eleccions municipals del 2019 i ha assegurat que poden comptar amb ell per al "combat" contra l'independentisme, que ha definit com "la guerra". En el seu discurs d'aquest dilluns de Sant Jordi a la nit, a la Llotja de Mar de Barcelona, i després de rebre el primer premi al Seny que atorga Societat Civil Catalana (SCC), Valls ha citat el refrany "Roda el món i torna al Born".

Tot seguit ha reconegut que hi ha molta expectativa sobre el seu paper a les properes eleccions municipals, i ha sentenciat: "Podeu comptar amb mi, sempre estaré amb vosaltres per a aquest combat, per la democràcia, la llibertat i la societat civil catalana". En aquest sentit, Valls ha subratllat que Catalunya és una "societat oberta" i ha carregat durament contra el "nacionalisme català estret", que significa "guerra" i "trencar Europa".

Nascut a la capital catalana, l'ex-primer ministre francès ha dit que molta gent pensa que Barcelona és la "capital" d'Espanya, i ha opinat que la ciutat és "una de les capitals d'Europa". Així mateix, ha defensat que s'ha "ficat en aquest debat" —en referència al procés— pel seu compromís amb Catalunya, Barcelona i Espanya, però també per Europa. En la mateixa línia, Valls ha subratllat que el que fa el "nacionalisme" en intentar independitzar Catalunya d'Espanya és "trencar Europa". 

Santamaria, Millo, Valls - EFE

A l'acte de SCC hi han assistit la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría; el delegat de l'Estat a Catalunya, Enric Millo; el president estatal de Cs, Albert Rivera; la líder del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, a més de representants del PSC i el PPC.

L'acte ha servit, a més, perquè el president de SCC, José Rosiñol, hagi anunciat la pròxima creació del projecte Societat Civil Europea, per "combatre populismes i nacionalismes" a tot Europa, començant per un "separatisme català", al qual ha qualificat de "símptoma d'una malaltia europea" perquè —al seu parer— parteix d'una visió "excloent". Així, Rosiñol ha justificat que el primer premi al Seny sigui per a Valls i, alhora, també per al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, que no ha pogut assistir a l'acte per rebre el guardó.