La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat aquest dijous la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) de la convocatòria per cobrir la presidència de la Sala Penal del Tribunal Suprem -Sala Segona- que actualment ocupa el magistrat Manuel Marchena, que complirà el proper 27 d'octubre els seus cinc anys de mandat.

Segons fonts de l'alt tribunal, consultades per El Independiente, es dona per gairebé segur que Marchena, que actualment treballa en la ponència de la sentència del judici al procés, es presentarà a la reelecció i no s'esperen altres aspirants al lloc, encara que aquesta possibilitat no es descarta del tot.

En tot cas, i una vegada es produeixi la publicació de la convocatòria, s'establirà un termini de 20 dies perquè puguin presentar-se els aspirants a la plaça, una de les més prestigioses de la Carrera per la transcendència de les decisions que s'adopten a la Sala Segona, cúspide de la jurisdicció penal a Espanya.

Una vegada aquest termini acabi, aquells candidats que passin un primer filtre de requisits formals hauran de presentar el seu projecte en una compareixença pública davant la Comissió de Qualificació de l'òrgan de govern dels jutges, que se celebrarà fins i tot si és Marchena l'únic candidat. Posteriorment, aquesta Comissió presentarà una proposta que serà portada al Ple del Consell.

La Comissió Permanent també ha anunciat la convocatòria de tres places de magistrat per a les sales Penals, del Contenciós-Administratiu i del Social de l'alt tribunal.

Una d'elles és també per a la Sala Segona (penal), corresponent al torn general de la Carrera Judicial, vacant per la jubilació del magistrat Luciano Varela Castro el passat 9 de maig, si bé aquest magistrat no deixarà el Suprem fins que es dicti la sentència del procés, del tribunal del qual ha format part.

La resta han estat convocades a la Sala Tercera (Contenciós-Administratiu) corresponent també al torn general, vacant des del 10 de setembre per jubilació del seu titular, el magistrat Juan Carlos Trillo Alonso; i una plaça de la Sala Quarta (Social) corresponent al torn de juristes, vacant per la jubilació del magistrat Miguel Ángel Luelmo Millán el passat 23 de maig.

La reunió de la Comissió Permanent ha estat presidida pel vicepresident del Tribunal Suprem, Ángel Juanes, en substitució del president de l'alt tribunal i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, que assisteix a París a la Conferència de presidents de Corts Supremes d'Estats membres del Consell d'Europa.