La llista de col·laboradors amb la policia patriòtica s'amplia. Manuel Bustos, exalcalde del PSC de Sabadell, va ser informador de l'excomissari José Manuel Villarejo, segons es recull en uns nous àudios de l'excomissari publicats per ElMón.cat. Bustos i Villarejo s'haurien posat en contacte a través d'un exdetectiu de Método 3, Antonio Tamarit. Tot plegat es va iniciar poc després que l'exalcalde de Sabadell deixés el seu càrrec en veure's involucrat en el cas Mercuri

En aquest context, Bustos es va oferir per donar informació contra l'independentisme, una oferta que podia cridar l'atenció de la policia patriòtica. Però la informació no era gratis. A canvi de dades sobre presumptes corrupteles a Convergència o sobre la suposada mala maror en el si d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Bustos volia un cop de mà per netejar la seva imatge, molt malmesa. 

L'oferta de Bustos

En les gravacions se sent Tamarit explicant a Villarejo les ofertes de Bustos. Entre el que l'exalcalde de Sabadell promet informar es troben afirmacions com que podia "posar Felip Puig als peus dels cavalls" i que sabia "com robaven al port de Tarragona", entre altres. Sobre ERC, afirmava que hi havia "dues o tres persones que volen el cap de Junqueras". No només membres de partits polítics estaven en el seu punt de mira, Bustos també hauria carregat contra Mossos d'Esquadra, com Josep Lluís Trapero, qui va definir com "el mosso aquell tan fill de puta". 

Després de sentir les ofertes de Bustos a través de Tamarit, Villarejo s'hauria decidit a preparar una estratègia per reunir-se amb l'exalcalde aquella mateixa tarda. L'excomissari demana que Tamarit li transmeti a Bustos que no li cobrarà res per ajudar-lo en els seus fronts judicials o d’imatge. A més, detallen com ha de ser la trobada, des de com el saludaran a quina informació esperen treure. 

L'inici de l'Operació Catalunya i Rajoy

A mesura que passen els anys, més detalls de l'Operació Catalunya van sortint a la llum, molts a través de les gravacions que Villarejo va fer mentre aquesta tenia lloc. Tanmateix, de vegades, les novetats surten a la llum de viva veu dels implicats. A principis d'aquest mes, Villarejo va afirmar en una entrevista que aquesta trama policial va començar directament de la mà de Mariano Rajoy. "L'impuls o l'aquiescència ve del president del govern espanyol–Rajoy–", afirma. Villarejo no creu que aquest impuls s'executés sol i, considera que en aquesta decisió hi estarien implicats la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i altres figures destacades de l'Executiu com el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz.