Alberto Núñez Feijóo és capaç de reivindicar un dia "la vocació d'estar al centre de la política espanyola". I tan sols dos dies després, el president de la Xunta i líder virtual del Partit Popular també és capaç de comprar l'ideari de l'extrema de Vox al voltant de la violència masclista. Ho ha fet aquest dijous, després de la reunió del govern gallec, quan ha negat la violència vicària, la que exerceixen els homes contra les dones a través dels fills compartits. Ho ha situat dins del que ha diferenciat com a "violència intrafamiliar", concepte que defensa l'extrema dreta. Aquest posicionament arriba després de l'acord de govern a Castella i Lleó amb la formació de Santiago Abascal, que vol substituir la llei de violència de gènere per una llei de "violència intrafamiliar".

Ha estat en la compareixença davant dels mitjans per informar dels acords del Consello de la Xunta de Galícia. Preguntat sobre la qüestió, el dirigent conservador ha recordat, sense més concreció, que "fa un temps vam patir un assassinat produït per un pare que, per un problema amb la seva parella, va assassinar les seves dues filles". I ha conclòs al respecte: "Això no és violència masclista; és violència intrafamiliar (...) Estem parlant de dues coses diferents, reals i que existeixen". Per a justificar-ho, fins i tot ha tirat enrere fins als seus estudis de Dret, fa quaranta anys. Ha assenyalat que el parricidi estava tipificat "i llavors era "evidentment violència intrafamiliar". Probablement es referia a un cas del 2015 a Moraña (Pontevedra), el de David Oubel, que va assassinar les seves filles de nou i quatre anys. Va ser el primer condemnat a presó permanent revisable a Espanya.

És simptomàtic del viratge del president de la Xunta i dirigent que agafarà les regnes del Partit Popular. Sense anar molt lluny, fa tan sols un any, el Parlament de Galícia aprovava incorporar les víctimes de violència vicària en la llei gallega de prevenció de violència de gènere. Va ser aprovada per unanimitat de la cambra, per tant, amb els vots del PP.

Unes hores més tard, Feijóo ha intentat rectificar a través del seu compte de Twitter: "Galícia sap què és que un pare assassini els seus fills per danyar la mare i no estava considerat violència de gènere. Per això Galícia va canviar la llei per reconèixer la violència vicària com a violència masclista".

Acord a Castella i Lleó

Aquest posicionament arriba també després de l'acord de govern entre el PP i l'extrema dreta de Vox a Castella i Lleó, que també consta d'un pacte programàtic. És un document de cinc pàgines que consta d'onze eixos de govern i 32 accions. Entre aquestes accions destaquen l'aprovació d'una "llei de lluita contra la violència intrafamiliar" que substituirà la llei contra la violència de gènere de 2010. Així volen "actualitzar la normativa vigent en matèria de protecció per millorar l'atenció a les víctimes". L'últim punt també parla de "promoure una immigració ordenada que, des de la integració cultural, econòmica i social, i en contra de les màfies il·legals, contribueixi al futur de Castella i Lleó".

No ha estat l'únic del PP que s'ha posicionat en aquests termes. De fet, Feijóo responia una pregunta sobre unes declaracions que va fer ahir Jesús Aguirre, conseller de Salut de la Junta d'Andalusia. Aguirre va defensar que és millor fer servir el concepte "violència intrafamiliar" que no pas el de violència masclista: "La violència de gènere és la de l'home contra la dona, mentre que la violència intrafamiliar inclou la que es dirigeix contra nens o grans. Pot ser més representativa del que passa a la nostra societat".