El deep state ha maniobrat perquè Margarita Robles no fos la nova ministra de l'Interior, i ho ha aconseguit. Robles havia d'anar a Interior però va ser vetada per a aquest càrrec, perquè durant la darrera etapa del govern de Felipe González va ser secretària d'Estat d'Interior i va investigar les clavegueres de l'Estat. Felipe González la va triar per tancar l'etapa dels GAL en ple esclat d'escàndols del PSOE. El resultat ha estat que el Ministeri de l'Interior l'ha ocupat un exjutge amb una trajectòria acceptada, Fernando Grande-Marlaska.

Tant el diari Abc com El País donen detalls avui d'aquest veto a Margarita Robles. Segons Abc, l'arribada de Margarita Robles al Ministeri de l'Interior era vista "amb especial recel a la Guàrdia Civil", heredat de la seva etapa de secretària d'Estat en l'època de Juan Alberto Belloch. "A l'institut armat no s'oblida que va ser ella la que va protegir els responsables de la policia que van investigar el cas de Lasa i Zabala, un sinistre episodi de la guerra bruta contra ETA que va acabar amb les condemnes del llavors general Enrique Rodríguez Galindo, del tinent coronel Angel Vaquero, del governador civil de Guipúscoa Julen Elgorriaga i d'Enrique Dorado i Felipe Bayo, tots dos de l'institut armat", afegeix.

636640628524033542

Segons l'Abc, aquella etapa va ser "especialment convulsa a Interior", amb el govern de Felipe González acusat pels mitjans i un creixent malestar a la Policia espanyola i la Guàrdia Civil, també perquè s'havien fusionat les carteres d'Interior i Justícia. Ara els dos cossos policials espanyols temien que la fusió de ministeris es pogués repetir.

El País afegeix que Robles va ser "implacable" en la persecució de la guerra bruta. "I aquella duresa, sobretot amb les denominades clavegueres de l'Estat, va deixar seqüeles. A Interior pesava el seu passat, i a Justícia, el seu enfrontament evident, per començar, amb el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes".

En conseqüència, Pedro Sánchez ha acabat col·locant Robles a Defensa, un ministeri que cada cop té un perfil més tècnic i professional. Això sí, el president espanyol li ha cedit el CNI, que fins ara controlava la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría