La vaga feminista d’aquest 8-M ha acabat ben amunt. Desenes de milers de dones –i homes– han desbordat aquest dijous a la tarda el centre de Barcelona. Des del Passeig de Gràcia de la capital, han alçat les seves veus i els seus punys contra el masclisme, en una manifestació de dimensions inèdites. Fins a 200.000, segons la Guàrdia Urbana. Els organitzadors ho han elevat a 600.000. "Sense dones no hi ha revolució", ha estat un dels clams més escoltats.

Mitja hora abans de la convocatòria ja s’han començat a reunir centenars de persones a la confluència del Passeig de Gràcia amb Diagonal, punt d’arrencada de la gran mobilització. Arribades les set, la capçalera ha començat a avançar fins al seu destí, la plaça de Catalunya. Milers de persones s’han sumat a la marea lila.

Les principals autoritats del país han assistit a la manifestació, amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president del Parlament, Roger Torrent, al capdavant. També hi ha hagut representació dels principals grups parlamentaris, amb excepció del PP i Ciutadans. Aquest últim partit ha excusat la seva absència per la “barreja amb el 155 i estelades”.

La marxa de la Diagonal a la plaça de Catalunya ha comptat amb dues capçaleres. La primera estava reservada exclusivament a les dones, sota la pancarta “Ens aturem per canviar-ho tot”. N’hi havia una segona, aquesta mixta, on hi anaven representants polítics i socials. En el 8-M més reivindicatiu del país, les convocants l’han definit d’"històrica", i l’han comparat amb la del no a la guerra del 2003.

En el torn dels parlaments, les organitzadores han reproduït els mateixos reclams i exigències que els participants de la mobilització. Reivindicacions pròpies de la causa feminista, des de la denúncia de la bretxa salarial, l’assetjament sexual en els llocs de treball i la violència masclista fins a un avortament lliure i cobert per la Seguretat Social i el reconeixement i redistribució de les tasques de cura. Han exigit més recursos per al Pacte d’Estat contra la violència de gènere.

Però els reclams han anat més enllà de les fronteres estrictes del feminisme, exigint el combat del capitalisme, l’acollida de totes les persones migrades i refugiades o la total separació entre l’Església i l’Estat, entre moltes altres.

L’acte de reivindicació ha comptat amb actuacions musicals, vinculades amb la lluita feminista, i espectacles de castelleres. El moviment té voluntat de continuïtat. “Avui la vaga no s’acaba; continuarem fins aconseguir el món que volem”, han assegurat les organitzadores.