L’independentisme ha omplert aquesta tarda el passeig de Gràcia de Barcelona amb una manifestació unitària i massiva per "tombar el règim" i que tanca una nova jornada de mobilitzacions al carrer. Els manifestants han volgut mostrar així el seu rebuig a la celebració del Consell de Ministres de Pedro Sánchez a Barcelona i ho han fet servint-se de crits d’”independència”, “llibertats presos polítics” i algun “fora les forces d’ocupació” o “1 d’octubre, ni oblit ni perdó”.

Hi han participat unes 40.000 persones segons la Guàrdia Urbana i unes 80.000 segons l'organització. 

La manifestació, que duia per lema "Tombem el règim del 78", ha estat convocada de forma unitària per diverses associacions i entitats, entre elles l’ANC, Òmnium, la CUP, les joventuts d’ERC, Universitats per la República o el sindicat Intersindical. També hi han participat representants d’ERC i de Junts per Catalunya. La protesta ha transcorregut de manera reivindicativa però pacífica, i no s’han registrat incidents.

Al final de l’acte han llegit un manifest signat pels convocants dos dels afectats per la violència policial de l’1-O, Roger Espanyol i Marta Torrecilla, així com l’actriu Sílvia Bel. En ell, les entitats han assegurat que s'ha vist que no es pot deixar el procés "només en mans dels partits" i han anunciat un nou cicle de mobilitzacions "per recuperar la sobirania que se'ns nega".

roger espanyol marta torrceilla manifestació unitaria 21-d barcelona passeig de gràcia - sergi alcazar

En el manifest també es considera una "provocació" la celebració de la reunió de l'executiu espanyol a la capital catalana, es recorden els resultats de l'1-O i l'existència de presos i exiliats, així com l'"injust" judici que hauran d'afrontar els propers mesos, a més de rebutjar l'amenaça d'"un 155 etern". També critiquen la transició espanyola, que consideren que va ser només una "operació de blanqueig" i consideren "impossible" l'entesa amb l'Estat.

manifestació unitaria 21-d barcelona passeig de gràcia - sergi alcazar

En declaracions a la premsa a l'inici de la manifestació, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ha valorat positivament que la ciutadania hagi tornat a manifestar-se al carrer per "demanar i reivindicar que volem ser República" i ha tornat a carregar contra la reunió ministerial de Pedro Sánchez a Barcelona.

En aquest sentit, Pujol ha qualificat de "pobre" el resultat del viatge i ha rebutjat les "formes" en les quals Sánchez ha anunciat el canvi de nom de l'aeroport del Prat, sense consulta prèvia amb el Govern. Per això, ha reclamat el traspàs de competències d'aquesta infraestructura i ha exigit "diàleg útil i no d'aparador".

En un sentit similar s'ha expressat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha instat el president espanyol a ser "valent" i a resoldre el conflicte des de la política. Sobre l'aeroport, Vilalta ha considerat que l'executiu espanyol no ha entès res i ho ha qualificat d'"anècdota", tot i demanar també el traspàs de competències.

Amb aquesta manifestació es tanca un dia de fortes mobilitzacions a Barcelona, i també a la resta de Catalunya, algunes de les quals han acabat amb certs moments de tensió i una desena de detinguts. L'ambient de la jornada, però, ha estat en general força similar al d'una vaga general, amb diverses mobilitzacions, carreteres tallades i poca circulació als carrers.