Des d'entitats sobiranistes com l’ANC i Òmnium fins a sindicats com CCOO i UGT, passant per una desena d’associacions més, s’han unit per crear l’‘Espai Democràcia i Convivència’ i lluitar contra la regressió dels drets humans i els empresonaments. Per fer-ho han convocat una “gran manifestació” pel proper 15 d’abril a Barcelona.

L’Espai ha estat impulsat per una desena d’associacions, però ja se n'hi han afegit fins a un centenar més que han unit per defensar la democràcia i la convivència en uns moments “preocupants” i d’“excepcionalitat”. Tots ells rebutgen els empresonaments del polítics catalans i la regressió de drets humans. Per això han decidit unir-se i impulsar accions per revertir la situació, a mode de continuació de la 'Taula per la Democràcia'.

presentació espai democràcia i convivència 2  carlota Camps

Sis mesos sense els Jordis

Una de les primeres accions que faran serà una “gran manifestació” el proper diumenge 15 d’abril, coincidint amb els sis mesos de l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. De moment encara no s’han fet públics els lemes que capitanejaran la marxa, però han apuntat que hi haurà un rebuig a l’empresonament de polítics, a l’exili forçós i a la repressió. Els impulsors volen que sigui una manifestació molt més àmplia i transversal de les que s'han fet fins ara i que recordi l'esperit de la manifestació de l'Estatut del 10-J.  

Així ho han anunciat en la roda de premsa de presentació els impulsors del projecte, on han parlat representats de les entitats sobiranistes com el vicepresident de l’ANC Pep Cruanyes, el d’Òmnium, Marcel Mauri; i els secretaris generals de CCOO, Javier Pacheco i el d’UGT, Camil Ros

Durant la roda de premsa, Ros ha defensat que ara cal "defensar els drets de la ciutadania, des d'un marc de convivència" i lluitar pels "drets, llibertats, convivència i cohesió social". Per altra banda, Mauri ha afegit que actualment "hi ha la sensació que els drets estan en perill" i que per tant és "imprescindible" conjurar-se des d'entitat molt diverses i articular grans consensos per "fer front a la repressió". Finalment, el flamant vicepresident de l'ANC, Pep Cruanyes, ha defensat que "la democràcia i la convivència estan en perill" i que cal "treballar per enfortir la democràcia". 

Després dels parlaments s'ha llegit un manifest en defesa de l'unitat per recuperar les institucions catalanes i per defensar els drets fonamentals, sempre des d'una crida pacífica i ferma.