Un centenar de persones s'han manifestat a Lleida contra la visita de la reina Letícia, que aquest dimarts ha participat en un acte sobre el càncer al CaixaForum. Cap a les 17.00 hores, la concentració ha esclatat amb crits contra la monarquia davant d'un dispositiu policial: "A Lleida, als Països Catalans, no tenim reina", "fora la monarquia espanyola", "la monarquia no em representa" o "els Borbons són uns lladres". Així mateix, s'hi ha reclamat la llibertat del raper lleidatà Pablo Hasél

Josep Bustos, membre del grup de suport a Pablo Hasél, ha lamentat que el raper lleidatà segueixi a la presó de Ponent mentre la Reina "es passeja" pels carrers de Lleida. "No la volem. A Lleida no tenim rei, ni reina, ni monarquia que ens representi", ha dit. També hi ha participat la mare de l'artista engarjolat, Paloma Duró, que ha considerat "indignant" la presència de Letícia mentre el seu fill està a la presó des de fa més d'un any i mig per denunciar "fets objectius" de la monarquia.

 

La manifestació contra la monarquia ha coincidit amb una altra concentració a favor de la visita de la reina Letícia, que han hagut de ser separades per tanques i efectius antiavalots. Els Mossos d'Esquadra i la policia local han actuat perquè els dos grups no coincidissin en el mateix lloc. Els simpatitzants de la Casa Reial han etzibat "visques" a la Corona i als reis.

Per la seva banda, la Reina ha assistit a una conferència del Tour del Càncer impartida pel doctor Carlos López-Otín. Aquesta conferència recorre diversos punts de l'estat espanyol per tal d'incrementar la visibilitat i el coneixement de la malaltia a la societat, a més de traslladar els serveis gratuïts que ofereix l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) als pacients malalts i les seves famílies. Ha estat la mateixa AECC, presidida de manera honorífica per Letícia, l'encarregada d'organitzar l'esdeveniment. El president de l'organització, Ramón Reyes, i el president de l'Associació contra el Càncer a Lleida, Sisco Maranges, també hi han participat.

Manifestacio reina Letizia Lleida / ACN
Manifestació a Lleida contra la visita de la reina Letícia / ACN

La reina Letícia ha estat rebuda per la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay; el subdelegat de l'executiu estatal a Lleida, José Crespín; i la secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón. L'alcalde del municipi, Miquel Pueyo, i el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, s'han absentat de la recepció institucional.

Durant la conferència, el doctor López-Otín ha assenyalat que el càncer sorprèn tant perquè "ens fa sentir molt vulnerables" davant la por al desconegut, el dolor, el tractament, l'origen i la mort. La vulnerabilitat la integren l'entropia irreversible del cos humà, el desordre molecular d'un sistema i la ignorància, que és l'única cosa reversible a força de coneixement i recerca. La reina Letícia ha preguntat al doctor sobre la resistència que oposa la medicina "ortodoxa i tradicional" a la integrativa, mentre que el doctor ha respost que el més important és estudiar més i acceptar que aquesta mena de medicina "és el futur".