Un cop més, l'independentisme es tornarà a mobilitzar aquest dimarts a la tarda. Avui, però, no és un dia qualsevol: fa un any que Jordi Sánchez i Jordi Cuixart van entrar a la presó, on segueixen privats de llibertat. Per això, sota el lema "Un any de vergonya, un any de dignitat", l'ANC i Òmnium han cridat al sobiranisme a concentrar-se a la Plaça Catalunya. 

L'acte començarà a les vuit del vespre i comptarà amb els parlaments de l'actual presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i també del vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, entre d'altres. A la concentració hi assistirà el president de la Generalitat, Quim Torra, -que a primera hora de la tarda es traslladarà a Lledoners per visitar els presos- així com altres membres del Govern i dels partits independentistes.

L'objectiu de la concentració és reivindicar la innocència dels dos líders sobiranistes i denunciar que aquest empresonament preventiu "vulnera els seus drets fonamentals i els dels seus familiars". De fet, les dones dels Jordis, Txell Bonet i Susanna Barreda, també hi seran presents.

Concentració a Lledoners

L'acte a plaça Catalunya no serà, però, l'única activitat que es farà per demanar la llibertat dels Jordis. Lledoners serà un altre dels punts clau de la reivindicació. A les set de la tarda començarà una concentració davant el centre penitenciari que acabarà amb un sopar popular. Tot i això, les dues concentracions estaran connectades ja que està previst que s'instal·li una pantalla i es faci una connexió amb la mobilització de Barcelona.

La concentració a Lledoners comptarà amb la participació de l’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, i del de Jordi Sànchez, Jordi Pina, així com d'en Joan BonaNit, el jove que es planta cap al vespre a Lledoners i amb un megàfon crida, un per un, els noms dels presos polítics empresonats a la presó de Sant Joan de Vilatorrada i els desitja una bona nit. També hi participara el col·lectiu Músics per la Llibertat. 

A les altres dues presons, Mas d'Enric i Puig de les Basses, on hi ha internades l'expresidenta Carme Forcadell i la consellera Dolors Bassa, també s'hi faran actes. En aquest cas, però, començaran a les vuit de la tarda. 

Actes per tot Catalunya

Tot i que l'ANC i Òmnium volen centrar esforços en la concentració del centre de Barcelona perquè sigui més multitudinària, també se n'han organitzat en alguns pobles de Catalunya, la majoria d'ella a les vuit de la tarda.

Vídeos pels Jordis

A més, per commemorar l'any de presó dels Jordis, Òmnium ha posat en marxa una iniciativa en la que insta a la ciutadania a gravar un vídeo de màxim mig minut en el que es dirigeixin al presos i a penjar-lo a les xarxes socials sota l'etiqueta #EstimatsJordis. L'entitat sobiranista es compromet a fer-los-hi arribar. 

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'ANC i president del grup de JxCat al Parlament, Jordi Sànchez, van entrar a la presó el passat 16 d'octubre acusats d'un delicte de rebel·lió i sedició per la manifestació del 20 de setembre davant la conselleria d'Economia. 

Aleshores van ser empresonats al centre madrileny de Soto del Real, però aquest mes de juliol van ser traslladats a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, on encara estan tancats. En diverses ocasions han demanat la seva llibertat, que ha estat denegada sistemàticament pel Tribunal Suprem. 

L'any de presó dels Jordis coincideix amb la demanda d'Amnistia Internacional d'alliberar-los "immediatament" ja que considera que no hi ha justificació per mantenir-los en presó preventiva i ha sostingut que el seu empresonament constitueix una restricció desproporcionada dels seus drets de llibertat d'expressió i reunió pacífica.