La convocatòria de diversos col·lectius antifeixistes per impedir que arribés a la plaça de Sant Jaume la manifestació del col·lectiu Hablamos Español ha tingut èxit. Durant la nit només hi ha hagut, al davant del Palau de la Generalitat, una desena de tendes de campanya de l'Acampada per la Llibertat. Però a partir de les 9 han començat a arribar manifestants convocats pels CDR i per altres organitzacions, i han anat ocupant la plaça. Els Mossos, tal com havia anunciat ahir la Conselleria d'Interior, no han dissolt als manifestants i s'han limitat a protegir mitjançant un cordó l'escenari muntat a la plaça de Sant Jaume per Hablemos Español.

el nacional plaça sant jaume presos politics carles palacio

Manifestació desviada

La plaça de Sant Jaume s'ha anat omplint progressivament i cap a les 11 ja era plena. Malgrat que en alguns moments ha plogut, no s'ha buidat. Els manifestants, que duien estelades i pancartes a favor dels presos polítics i de l'escola catalana, han cridat consignes contra del feixisme i a favor del català i de la independència. El lema més corejat ha estat "Els carrers seran sempre nostres". En la concentració s'ha demanat suport a la gent de l'Acampada per la Llibertat, que reivindica des de Sant Jaume l'alliberament dels presos polítics. Mitja hora abans de la manifestació d'Hablamos Español, convocada a les 12, uns operaris han començat a desmuntar l'escenari 

el nacional operari desmunta escenari plaça sant jaume carles palacio

Roger Español, l'ànima de la concentració

Roger Español, l'activista que va perdre un ull l'1 d'octubre per una bala de goma de la policia espanyola, ha tocat el saxòfon i ha llegit el manifest en defensa de l'escola catalana. Español ha aprofitat el seu parlament per recordar que "el referèndum es va guanyar l'1 d'octubre". Durant la concentració a favor de l'escola catalana, han sortit de l'ajuntament els gegants de la ciutat, que preparaven les festes de la Mercè. L'ambient ha estat calmat, però amb una certa tensió latent, ja que s'esperava l'arribada dels grups espanyolistes que preveien acabar la seva manifestació a la plaça de Sant Jaume.