Un manifest promogut per Recortes Cero en favor de la formació de governs de progrés a ajuntaments i municipis equipara els presidents Quim Torra i Carles Puigdemont amb el líder de Vox Santiago Abascal. “Són cares d’una mateixa moneda, excloents i reaccionaris”, assegura el text, que fa una crida a impedir que “les forces del procés, que divideixen la societat catalana” guanyin alcaldies.

El manifest, publicat avui a El Mundo, fa una crida a evitar pactes postelectorals “que donin com a resultats forces que representin l’ultradreta o el procés” i asseguren que les eleccions del 28-A i 26-M “han tornat a demostrar que hi ha una majoria de progrés i per la regeneració democràtica” que ha de donar lloc a governs de progrés.

El text està firmat per unes cinquanta persones entre les quals hi ha els escriptors Juan José Millás, Manuel Rico o Juan Marsé, l’exfiscal Carlos Jiménez Villarejo, les actrius Charo López i Julieta Serrano o el cineasta Fernando Colomo. També el subscriuen el cantant Miguel Ríos, l’actor Miguel Hermoso o el presentador de televisió i escriptor, Fernando Shwart.

El document posa especial atenció en el cas de la ciutat de Barcelona, on assegura que “les forces del procés aspiren a conquerir l’alcaldia, malgrat que suposen menys del 40% dels vots i tenen menys regidors que fa quatre anys”, afirmació errònia ja que ERC i Junts, sumen al 2019 els mateixos regidors que al 2015.

Afirma el manifest que les forces del procés “representen una elit que vol imposar de forma antidemocràtica la independència a una majoria que ho rebutja, i que, des de la Generalitat ha executat retallades socials contra la població”. En aquest punt asseguren que “lliurar l’alcaldia al procés seria violentar el que han expressat els vots”.

Evitar pactes amb les forces del procés

“Ni Madrid, com cap ciutat espanyola, pot quedar sota un govern on l’ultradreta tingui presència o influència. Ni Barcelona, com altres ciutats catalanes amb resultats similars, pot quedar a mans del que propugnen la divisió i l’enfrontament. Abascal i Torra o Puigdemont són cares d’una mateixa moneda, excloents i reaccionaris”, conclou.

Els signants del manifest fan una crida a PSOE, Ciutadans, Unidas Podemos, IU, Más Madrid, Barcelona en Comú i Compromís a formar majories estables. En el cas de Catalunya reclamen “aconseguir un acord progressista a tots els municipis de Catalunya on sigui possible per impedir que les forces del procés, que divideixen la societat catalana guanyin l’alcaldia”.