El diari Le Monde ha publicat un manifest d'intel·lectuals francesos i italians demanant l'alliberament dels presos polítics catalans. "Nosaltres, ciutadans d'Europa, demanem la llibertat immediata dels ciutadans catalans empresonats per les seves conviccions polítiques", assenyala.

El manifest està secundat per escriptors com Erri de Luca, Jean-Marie Laclavetine, Daniel Pennac i Roberto Saviano. Segons el text, els presos estan acusats de rebel·lió i subversió, i s'arrisquen a una condemna de 30 anys de reclusió, "però no tenien ni tan sols una pedra a la mà". 

Afegeix que els que subscriuen el manifest no parlen de la independència de Catalunya, ni a favor ni en contra. "Per nosaltres es tracta de defensar ciutadans d'Europa empresonats per la fidelitat a la seva paraula".

"Per què ens ocupem de Catalunya i no de Turquia? Perquè Catalunya és una terra d'Europa i pensem viure en el seu laboratori de democràcia. Perquè l'experiència de detenir representants escollits per la voluntat popular, amenaçar-los amb penes exemplars per les seves idees polítiques, ha de ser rebutjada pel laboratori d'Europa", afegeix.

Segons el manifest, la repressió de minories no ha de tenir cap "espai de ciutadania" en el nostre espai comú. "Les opinions i les conviccions, es debaten, no se les posa pas a la presó", apunta.