Un grup de militants de Catalunya en Comú ha impulsat un manifest davant la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre, que ja han signat 214 persones i que rebutja cridar a la participació i participar en el plebiscit perquè no compleix les condicions per ser un referèndum "democràtic i efectiu".

Entre els firmants del manifest hi ha Marc Bertomeu, líder de Podem Barcelona que va dimitir de la direcció catalana encapçalada per Albano-Dante Fachin, i històrics d'ICV com Eulàlia Vintró, Joan Boada i José Luis López Bulla. També hi ha el catedràtic de ciència política de la UAB, Joan Botella, i el també professor universitari Quim Brugué, que va ser membre de la comissió de control del 9-N (però va dimitir per mancança de garanties democràtiques).

Segons han informat en una nota de premsa aquest dissabte, el manifest "L'1-O no hi anirem" considera que Catalunya en Comú "no pot avalar la convocatòria i celebració d'una consulta ni cap mobilització substitutòria que, a més de no ser un referèndum real, degrada el significat d'un instrument democràtic", malgrat que el passat 8 de juliol, els comuns van decidir participar en l'1-O entenent-ho com una "mobilització".

Manifest 1-O by El Nacional on Scribd

Consideren que el referèndum de l'1-O no té les garanties necessàries com una llei reguladora coneguda amb anticipació, una administració electoral que garanteixi la igualtat, objectivitat i transparència, un cens, taules electorals amb membres escollits aleatòriament i uns mitjans públics respectuosos amb la pluralitat d'opcions. Afirmen que no té el reconeixement internacional perquè no reuneix les condicions de la Comissió de Venècia, i que "no interpel·la a tota la societat catalana", sinó que és una proposta unilateral.

"La consulta de l'1-O no té la legalitat, però tampoc la legitimitat de representar la majoria, i en cap cas serà la consulta que volen les tres quartes parts dels catalans". Segons ells, la proposta dels comuns, a més de defensar un referèndum efectiu, amb garanties i reconeixement, és aconseguir "un Estat plurinacional que se sustenti en la fraternitat dels pobles i en la capacitat de generar aliances i teixir complicitats amb les forces polítiques de l'Estat i Europa".

Signants Manifest 1-O by El Nacional on Scribd