El partit d'esquerres alemany Die Linke ha difòs un manifest contra la jura de bandera espanyola que el Ministeri d'Exteriors espanyol ha convocat per aquest diumenge 23 de juny al land alemany d'Schleswig-Holstein, el tribunal del qual va deixar el president a l'exili, Carles Puigdemont, en llibertat a Alemanya. 

La carta va dirigida a l'alcalde i personalitats polítiques de Kiel, la capital de l'estat federat d'Schleswig-Holstein, al port de la qual el govern espanyol hi celebrarà l'acte solemne a les 12 del migdia al vaixell escola de l'Armada Espanyola “Juan Sebastián Elcano”. La jura coincideix amb l'inici de la Kieler Woche, la regata més gran del món.

La carta comença manifestant el seu desacord amb la celebració de l'acte i acusa Espanya d'"abusar" de l'hospitalitat alemanya. Els signants asseguren que estan a favor de que la festa de Kieler Woche convidi vaixells estrangers al seu port, ara bé, consideren que el fet que Espanya aprofiti per "organitzar una cerimònia nacionalista en què els civils jurin la bandera espanyola al nostre port i a la nostra ciutat, contradiu amb força la idea de la festa".

Els signants aprofiten per recordar a les personalitats de Kiel que "cap govern espanyol ha condemnat els crims del franquisme" i subratllen que "el dictador espanyol Francisco Franco era un aliat de Hitler i els nazis".

Tot i que els signants admeten que ells no poden dir a un país com ha de gestionar el seu passat feixista, tenen clar que han de garantir que "les cerimònies de juraments nacionalistes de dretes no es celebrin a Kiel i menys en el marc de la Kieler Woche". Per aquests motius demanen a les autoritats de la ciutat que informin al capità de la nau espanyola que el jurament no es pot celebrar en el marc de la festa.

Entre els que subscrieun el manifest hi ha dirigents i alts càrrecs del partit alemany Die Linke, professors universitaris del país, dirigents del SPD (Partit Socialdemòcrata d'Alemanya) i familiars de víctimes del feixisme, entre d'altres.