La manifestació unionista convocada per Partit Popular, Ciutadans i Plataforma per Catalunya a Mataró ha aplegat al voltant de mig miler de persones aquest dissabte a la tarde, segons Tot Mataró i Mataró Notícies, dos digitals locals. A la contramarxa organitzada pel CDR gairebé hi havia la mateixa quantitat de gent, unes 300, segons les mateixes fonts. Els Mossos d'Esquadra han hagut de separar uns i altres al final de la plaça Miquel Biada, al costat de l'estació de tren, prop del centre. Hi havia tensió i crits.

La marxa unionista l'encapçalava una pancarta amb un lema vintage ("Tornem a ser la locomotora d'Espanya"), en record de la primera línia de ferrocaril de la península, la Barcelona-Mataró. Vintage i equívoc, perquè aquella línia es va haver de finançar amb capital privat britànic pel desinterès dels inversors locals i de l'Estat espanyol. El seu promotor va ser un català, justament, Miquel Biada.

Al monument que el recorda, els manifestants han presentat una ofrena floral i han fet un minut de silencia "per les empreses que han marxat de Catalunya", abans d'enfilar cap a l'Ajuntament, sempre escortats per la policia. Han cridat els clàssics ¡Puigdemont, a prisión!, ¡Mataró española!, ¡Mossos si, Trapero no!, ¡Yo soy español, español, español!

Els unionistes han aplegat "una assistència notablement inferior a la de les dues anteriors convocatòries del col·lectiu 'Mataró es queda a Espanya'", segons Tot Mataró. El digital xenòfob Caso Aislado parla de mil persones i l'unionista El Correo Catalán n'hi posa 2.000.

Entre el convocants hi figuraven grups ultres com "Els Segadors del Maresme", coneguts per haver protagonitzat els incidents a la platja de Canet; Resistencia Mataró, Plataforma per Tabàrnia i algunes colles de l'unionisme radical com els barcelonins "Los de Artós", a més del pintoresc mediàtic Álvaro de Marichalar, que ha viatjat des de Madrid.

L'Ajuntament, que presideix el socialista David Bote, ha retirat els llaços grocs de la zona aquest mateix dissabte al matí i també n'ha despintat un al terra de la mateixa plaça Miquel Biada, per a evitar mals majors (atacs al mobiliari urbà i pintades alternatives). Això no li ha estalviat crítiques dels grups indepes.

La contramanifestació ha arrencat de la Riera de Mataró amb al lema "Mataró per a totes", i també l'ha controlat la policia de prop. Un portaveu del CDR ha dit que "Mataró és i serà una ciutat d'acollida per a tothom, en què no tindran cabuda els moviments feixistes i d'ultradreta".