Ni una tímida veu discordant s'atrevia a vulnerar l'aparent pax mariana imperant al Partit Popular durant la Junta Directiva Nacional d'aquest dilluns. Diverses enquestes feia dies assenyalaven la puixança de Ciudadanos –en detriment del PP– ara impulsat per l'efecte arrossegament del 21-D. Però Mariano Rajoy ja havia enterrat al desembre la idea de renovar el govern espanyol i depurar-ne així responsabilitats. Per això, els genovesos esperaven indicacions del líder per encetar una potent ofensiva contra Cs, que tampoc es va materialitzar, redoblant-ne el malestar creixent.

"Hi haurà més competència i és normal. No passa res", anunciava Rajoy, en un intent de calmar els ànims dels més de 300 càrrecs aplegats a Génova. El dirigent restava importància als baròmetres electorals i s'aferrava al creixement econòmic, a més de la capacitat de gestió dels populars, com a garantia del seu ressorgiment potencial. Així mateix, prometia una convenció nacional a Andalusia al març i diferents trobades sectorials per al "rearmament programàtic" del PP. Tot això, amb la mirada posada ara en els comicis autonòmics i locals de 2019, i també les generals de 2020.

Però els ànims de certs dirigents territorials ja estaven molt caldejats, "davant el temor a perdre el lloc de feina", en paraules d'un antic membre del govern espanyol. La situació d'alarma es va instal·lar després de la proclama electoral d'Albert Rivera la nit electoral del 21-D, quan va prometre un projecte "reformista i il·lusionant" per a tota Espanya: castigador amb la corrupció i que combatés l'independentisme. Aquesta màxima va anar acompanyada d'un anunci a la premsa que s'estaria intentat l'opa a antics diputats desencantats amb el PP –com ara Cayetana Álvarez de Toledo.

Les files populars anhelaven aquest dilluns alguna cosa més que no pas promeses de futur: nous perfils i un projecte per a Espanya amb què fer caure Ciutadans

I és que a les antigues crítiques d'alguns amb la corrupció, s'hi sumava el malestar per la gestió de la carpeta catalana. El silenci de la responsable, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, s'havia fet notar els darrers dies, mentre que els seus detractors es revolcaven en el fracàs –tot i que a Rajoy no li devia afectar gaire, ja que va ser vist dinant amb la seva número dos a Segòvia, immutable. "La gent n'ha valorat la prudència i temprança, no n'hem fet demagògia", era el dard del president espanyol a un Rivera disposat a lluitar pel votant nacionalista espanyol.

Arribats a aquest punt, el partit també reclamava nous perfils, una cosa que el cap de la formació popular només va garantir per a les autonòmiques de 2019. "Reforçar la nostra oferta de candidats disposats a treballar sense descans per donar resposta a les noves exigències de la societat espanyola", va indicar. El fet és que algunes veus s'havien inclinat internament perquè el president espanyol acostés el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, i el dirigent del PP basc, Alfonso Alonso –abans ministre de Sanitat–, novament a la política estatal, arraconant així el sector funcionarial de la Moncloa.

Davant d'aquest escenari, el conclave del PP entre congressos no va oferir cap crítica al discurs de Rajoy. Segons fonts coneixedores de la reunió, només va intervenir el coordinador general Fernando Martínez Maillo, ja que la secretària general i ministra de Defensa, Dolores de Cospedal, es trobava al Japó. També hi va haver baixes com la del dirigent del PPC Xavier García Albiol per motius mèdics; la de Feijóo; el president de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, o Alonso. Però ningú capaç de contradir el dirigent, que sembla haver lligat la supervivència de tot l'aparell a la de la seva figura.