La decisió de la justícia alemanya de deixar en llibertat Carles Puigdemont i de descartar el delicte de rebel·lió ha provocat malestar i preocupació en l'Executiu de Mariano Rajoy i al PP, segons han reconegut fonts populars, que admeten que en aquest moment només poden optar per la prudència per no influir en futures decisions judicials.

Atesa la col·laboració entre estats membres de la UE i la bona sintonia que mantenen el govern de Mariano Rajoy i el d'Angela Merkel, no ha caigut bé a l'Executiu central aquesta decisió de l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein de decretar la llibertat sota fiança de 75.000 euros de Puigdemont, segons les mateixes fonts.

Encara admeten que no es tracta d'una qüestió del govern alemany sinó de la justícia d'aquest país, les fonts consultades creuen que aquest tipus de decisions poden posar en qüestió la naturalesa i el sentit de la UE, donant més arguments als populistes i els euroescèptics que abanderen precisament aquest discurs contra la Unió.

Fonts del PP posen més en qüestió que el tribunal alemany hagués actuat igual en cas que aquest fet afectés França o Regne Unit. Al seu entendre, a Alemanya encara hi ha qui segueix veient Espanya com aquest "poble" al qual "van a estiuejar" en vacances.

Oficialment, respecte a la justícia

Oficialment, el govern espanyol ha expressat el seu respecte a les decisions judicials i està convençut que la justícia espanyola prendrà les mesures més adequades per defensar la llei. Aquest mateix divendres, el portaveu del govern espanyol, Iñigo Méndez de Vigo, ha subratllat que el procediment obert a Alemanya contra Puigdemont en aplicació de l'euroordre de detenció encara no ha acabat i que fins aleshores no es podrà determinar si la justícia espanyola podrà o no jutjar per rebel·lió el president català.

Per la seva banda, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha limitat a expressar el seu respecte a les decisions judicials en unes declaracions als periodistes en el marc de la convenció nacional que el PP celebra a Sevilla. Això sí, ha dit que el fet que Catalunya sigui "notícia a Europa és una mala notícia per a Catalunya i tots els espanyols".