Compte enrere per les eleccions a Andalusia; falten tres setmanes pels comicis i sembla que les enquestes afavoreixen el PP i l'extrema dreta de Vox. El PSOE, per contra, perd força i podria obtenir els pitjors resultats de la seva història en aquesta regió. Aquest dissabte, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va viatjar a Andalusia per donar suport al seu candidat, Juan Espadas, i va decidir centrar gran part de la seva intervenció a criticar la corrupció a les institucions i, especialment, la vinculada amb el PP. En aquest sentit, els va acusar de "corrupció política" per haver creat "estructures parapolicials per perseguir adversaris i per obstaculitzar la investigació de la justícia". El president espanyol va preferir no fer cas de les enquestes i gaudir d'un bany de masses al costat del seu candidat el qual no té un futur massa prometedor, segons les enquestes dels diaris.

"El PP acaricia un govern en solitari a Andalusia", alerta El País a partir d'un baròmetre electoral. Segons l'enquesta, el PP aconseguiria 48 escons i Vox 18; junts sumarien 66 representants, més que els 55 necessaris per arribar a la majoria absoluta. Per la seva banda, el PSOE aconseguiria 33 escons. També explica que el govern espanyol va intentar evitar que l'expresident Mariano Rajoy quedés implicat en una trama de corrupció del seu partit: "Interior va maniobrar per tal que la Gürtel no esquitxés Rajoy".

Pais
El País

El Mundo destapa una possible compra de favors a càrrecs polítics socialistes: "Desenes de factures revelen suborns a càrrecs del PSOE". Una macrocausa de corrupció urbanística a València ha deixat al descobert desenes de factures que acrediten que el PSOE de la regió s'ha beneficiat d'una trama de la que, fins i tot, va poder obtenir finançament per a campanyes electorals". El diari explica que l'operació s'ha batejat amb el nom d''Azud' i que ja s'hi han vist implicats l'exsubdelegat del govern a València, Rafael Rubio, i el que va ser responsables de finances del partit, José María Cataluña. El diari madrileny porta de fotografia les celebracions dels jugadors de l'equip masculí del Real Madrid: "Com aquesta Champions, cap".

mundo
El Mundo

Imatge similar per al Real Madrid a la portada de l'ABC, que entrevista el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg: "Tenim clar que Putin no pot triomfar a Ucraïna". Precisament aquest dilluns 30 de maig arrenca la cimera extraordinària de la Unió Europea, una trobada que s'allargarà fins al dimarts 31 i que concentrarà els líders de govern de tots els estats del club comunitari a Brussel·les. La reunió, anunciada el passat mes d'abril pel president del Consell Europeu, Charles Michel, tindrà la guerra d'Ucraïna com a denominador comú, amb debats que se centraran en qüestions com l'energia, la defensa i la seguretat alimentària.

abc
ABC

El futbol masculí del Real Madrid és la principal preocupació de La Razón del dia: "La Catorzena ja és a casa". Una enquesta que duu en portada diu que els votants d'esquerres volen eleccions anticipades: "El 60 per cent del voto d'esquerres dona suport a l'avançament electoral". El sondeig també assegura que els enquestats avalen el nou lideratge del PP i consideren que l'arribada d'Alberto Núñez Feijóo al capdavant del partit "marca un canvi".

lr
La Razón

"La xarxa que curava gihadistes a Barcelona traficava amb petroli", diu La Vanguardia, que il·lustra la Copa de la Reina de futbol. El Barça femení s'ha proclamat campió de la Copa de la Reina després de superar a l'Sporting de Huelva (6-1). D'aquesta manera, les blaugrana revaliden el títol de la competició aconseguit en la temporada passada. Sobre la família de les germanes mortes al Pakistan per rebutjar un matrimoni forçós: "La mare de les joves assassinades viurà sota protecció a Barcelona". La mare de les dues noies assassinades al Pakistan per un cas de matrimoni forçat ha aconseguit tornar a Barcelona sana i salva després de viure una autèntica odissea els últims dos mesos. La dona, de nom Azra Bibi, ha arribat a l'Aeroport del Prat acompanyada del seu fill petit de dotze anys, i allà l'ha rebuda el cònsol del Pakistan.

lv
La Vanguardia

Coincideix El Periódico a situar la victòria del Barça femení a la fotografia del dia: "L'orgull blaugrana". El rotatiu barceloní es centra, però en els contractes de la Generalitat durant la pandèmia: "Catalunya va repartir 1.783 milions entre 25 contractistes del covid". Salut va declarar divendres 58 ingressats menys per covid-19 i el global se situa en 1.105. El nombre de crítics a l'UCI puja a 34, tres més que els informats dimarts, quan es va fer públic l'últim balanç. S'han registrat 7.114 nous casos confirmats per PCR o TA, amb un total de 2.528.356 des de l'inici de la pandèmia. 

periodico
El Periódico

El Barça femení també és el protagonista de la fotografia de portada de l'Ara: "El Barça aconsegueix el triplet amb una golejada (6-1)". El quadre de Jonatan Giráldez, que tan sols ha deixat escapar la Lliga de Campions davant l'Olympique Lió, va complir amb el guió davant un rival inferior, encara que, com és habitual, molt ben armat enrere, i que fins i tot va poder avançar-se en el marcador als 19 minuts, quan, després d'un cop de cap al pal d'Anita Marcos, la nord-americana Hannah Keane, a porta buida i dins de l'àrea petita, va rematar alt. El diari dedica el titular a les eleccions andaluses del mes que ve: "Alerta al PSOE per les males expectatives a Andalusia".

ara
Ara

Finalment, El Punt Avui es fixa en la recuperació sobtada del sector turístic: "El turisme torna de cop". L'hostaleria anticipa un estiu marcat per la recuperació i el retorn del turisme internacional a Catalunya, després de dos anys marcats per la covid. Segons la majoria de restauradors i patronals com Fecasarm, els propers mesos poden, fins i tot, millorar les xifres prèvies a la pandèmia. No obstant això, l'activitat turística encara un problema que fa mesos s'arrossega: la falta de treballadors per la temporada alta a causa dels mals horaris i els sous baixos. “Si paguem el que es mereixen, el tiquet mitjà s'hauria de duplicar", adverteixen des del sector. El diari català recull també la victòria de l'equip femení del FC Barcelona a la Copa de la Reina: "El Barça tanca la temporada amb la copa".

30DCAT 001 (1) page 0001
El Punt Avui