Són males hores per a Josep Borrell. Estan creixent les veus a les cancelleries d'Alemanya, dels països de l'Est i de la mateixa Brussel·les que demanen que plegui després que va sortir derrotat de la seva roda de premsa a Moscou amb el ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, que el va acusar de ficar-se en els problemes interns russos quan Espanya manté presos polítics i exiliats en contra del criteri de Tribunals alemanys i de la UE, segons informa el diari Süddeutsche de Munic.

Els crítics de Borrell, cada vegada més nombrosos, l'acusen d'interessar-se només per Amèrica Llatina i de subestimar la problemàtica amb Rússia, i de ser "perillosament ingenu" en geopolítica. Recorden que a Espanya li atribueixen un "caràcter volcànic".

El rotatiu alemany afirma que la visita de Borrell a Moscou va ser "desastrosa" i ha debilitat la UE, i insinua que això tindrà conseqüències. Lavrov va guanyar l'alt representant diplomàtic de la UE per 2 a 0, no només perquè el va posar en evidència amb la doble vara de mesurar europea, sinó perquè el mateix dia el ministre d'Exteriors rus va expulsar tres diplomàtics de la UE. "Mentre el ministre Lavrov parlava amb Borrell divendres a la tarda, es va conèixer que Rússia estava expulsant diplomàtics d'Alemanya, Polònia i Suècia per haver participat a les protestes per la detenció de Navalny. Fer això mentre Borrell era convidat del departament d'Estat rus va ser humiliant i va convertir la visita en un desastre", indica el rotatiu.

Süddeutsche

"L'infortunat senyor Borrell", titula el segon diari alemany

La roda de premsa posterior a la reunió va confirmar el doble gol que Lavrov havia fet a Borrell, i en va sortir esmicolat. "Els 50 minuts de la conferència informativa van donar la raó als que a Brussel·les i a l'Europa central i de l'Est no confien en aquest home de 73 anys per al càrrec de cap de la diplomàcia de la UE. Lavrov és ministre d'Exterior rus des del 2004, i la seva actuació era d'esperar: va negar de forma rotunda la responsabilitat de Moscou en l'enverinament de Navalny amb una substància química; va acusar Occident de mostrar "dues vares de mesura" [amb els presos polítics i exiliats catalans], i va titllar d'"il·legals" les sancions de la UE per l'annexió de Crimea, que violen el dret internacional", assenyala.

Segons el diari, Borrell es va mantenir mut mentre Lavrov l'acorralava en la roda de premsa, pel que havia succeït abans en la trobada, quan va conèixer que s'havien expulsat 3 diplomàtics de la UE.

Ministre Exteriors rus  Sergei Lavrov

El ministre d'Exterior rus,  Sergei Lavrov, en la roda de premsa amb Josep Borrell / EFE

Apunta que el càrrec de representant diplomàtic de la UE és extremadament complicat, perquè no només hi ha el dret a veto dels Estats sinó també la "competència" entre el president del Consell de la UE, Chales Michel, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, "que és la cap de Borrell". A més explica que a això s'hi ha de sumar les polítiques internacionals d'Alemanya i de França, que tenen pes propi.

La conclusió és que Borrell no se n'ha sortit. Va donar grans expectatives al seu viatge a Moscou, el primer d'un representant diplomàtic de la UE des del 2017, i ara "la desil·lusió encara és més gran i la UE sembla debilitada", segons Süddeutsche.