La monarquia fa anys que no viu el seu millor moment, especialment, per les accions del rei emèrit, les quals fa anys que s'han amagat en un calaix, però què ara desborden per tot arreu. Segons el baròmetre de GAD3 fet per a l'ABC, les accions de Joan Carles I no estan afectant la institució que representava, ja que l'enquesta assegura que un 55,3% dona suport a la monarquia com a model d'Estat. 

El baròmetre encarregat per l'ABC assenyala que el 36,9% dels enquestats voldrien un model d'Estat republicà, mentre que 4,4 % es declaren indecisos. També es mostra com el suport a la monarquia és lleugerament superior entre les dones (56,2%) que entre els homes (54,4%), tot i que la diferència és molt minsa. 

L'enquesta s'ha dut a terme entre el 16 de juliol i el 22 i va comptar amb un total de 1.030 entrevista en l'àmbit estatal, segons ha exposat el diari espanyol. 

Rebuig juvenil 

Malgrat que les capes més envellides de la societat senten fervor pel model monàrquic, aquesta institució no sedueix entre els joves. Tant és així que els percentatges entre el suport a la monàrquica o la república s'inverteixen: entre els joves de 18 a 29 anys el 58,3% es mostra a favor d'una república i el 36,9% volen seguir amb el model estatal actual. 

Segons mostra el baròmetre, és a partir dels 30 anys que el suport a la monarquia és majoritari al de la república. Progressivament el percentatge de suport que rep la monarquia augmenta per cada franja d'edat fins a arribar al seu pic en els majors de 65 anys. En aquesta franja d'edat gairebé set de cada deu enquestats (el 68,8%) recolza el model monàrquic. 

El bastió de la monarquia continua sent la població més gran i falla una vegada més en seduir als joves, els quals es mostren escèptics davant d'un cap d'Estat que ho és per llinatge familiar. 

Funcions de la monarquia

Entre els principals motius que fan que la població es decanti per un model o un altre és la percepció de si la monarquia està fent la seva feina. Segons l'enquesta de l'ABC, la majoria dels espanyols considera positiva o molt positiva la promoció que fa Felip VI de la imatge d'Espanya a l'exterior. 

Entre les altres funcions que els enquestats consideren que Felip VI fa positivament estan el "respecte a la neutralitat política", la "defensa de l’estabilitat institucional" i la "defensa de la unitat d'Espanya". En tots els casos anteriors rei actual està aprovat per sobre del 50%, segons el baròmetre de l'ABC

 

Imatge principal: El rei Felip VI durant un discurs a Santiago de Compostel·la /Efe