El 54,9% dels catalans està a favor de continuar amb la via independentista, segons el darrer baròmetre Òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), publicat aquest divendres. Després de la intervenció de les institucions catalanes amb el 155 i les eleccions del 21-D, una majoria de ciutadans és favorable a mantenir el pols sobiranista, bé per la via bilateral amb una negociació amb l'Estat (35,9%), bé per la via unilateral, la qual recull un suport de només el 19% de la població.

D'altra banda, al flanc contrari a mantenir el procés s'hi imposa la via reformista —abandonar l'independentisme per participar en una reforma constitucional i del finançament català—, que recull un 20,8% dels suports catalans. Així doncs, després d'aquests darrers mesos de convulsió política a Catalunya, el resultat de la resta d'opcions és paupèrrim: només un 11,7% dels catalans volen quedar-se amb una autonomia amb les competències actuals, i un 2,2% creu que el millor és recentralitzar perquè Catalunya perdi competències.

Menys sís

Malgrat tot, el suport a la independència baixa a la pregunta binària: el 40,8% dels enquestats respon afirmativament a la pregunta de si vol que Catalunya sigui un estat independent, mentre que els que afirmen que estan en contra de l'Estat propi arriben a un 53,8%.

Respecte l'últim baròmetre de l'octubre, els favorables al no a la independència pugen 10,3 punts i superen per primera vegada el 50%. En canvi el 40,8% favorable a la independència és el percentatge més baix des que el baròmetre pregunta sobre la independència.

És més, quan es pregunta pel model d'Estat per a Catalunya hi ha més persones a favor de mantenir Catalunya com a comunitat autònoma (36,3%) que d'independitzar-se (32,9%). Al darrere hi queda l'estat federal, amb un 19,4% dels suports. En el baròmetre anterior, els que donaven suport a l'Estat independent se situaven en un 40,2%, per contra, l'aposta per una comunitat autonóma es va situar llavors en un 27,4%.

Poc optimisme

Els moviments polítics de l'executiu de Rajoy en els darrers mesos deixen un panorama de desconfiança amb el govern espanyol a l'hora de resoldre el conflicte català. 

Els ciutadans creuen poc probable (38,8%) o gens probable (37,3%) que els de Rajoy acabin oferint un acord que permeti sortir de la situació de bloqueig.