El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, defensava, fa tot just sis anys, la possibilitat de celebrar un referèndum d’autodeterminació amb un acord i unes normes clares. Així ho va dir en una conferència recuperada ara pel músic i tuitaire Josep Maria Mainat, on queda demostrat que el PSC, tot just fa pocs anys, no tenia problemes a acceptar un referèndum a Catalunya.

Per Iceta, que amb el temps va variar la seva posició defensant que el que caldria fer és una reforma constitucional sense incloure el dret a decidir, considerava aleshores que “els referèndums d’independència s’han de poder fer en democràcies avançades”, posant com a exemple els casos de Quebec i Escòcia.

Per fer-los, per Iceta n’hi havia prou d’arribar a un acord i amb tres normes senzilles, “una pregunta clara, un quòrum determinat i el resultat, favorable o contrari, també ha de tenir una diferència clara”. Unes condicions que, precisament ara, estarien en mans de Pedro Sánchez acceptar-les, tot i que no sembla que aquesta sigui l’estratègia del govern socialista.