La sentència sobre els presos polítics està a punt de sortir del Tribunal Suprem. Els magistrats de la sala segona estan reunits aquest dilluns per ultimar-ne els detalls. Fonts de l'alt tribunal matisen que es tracta d'"una de les moltes deliberacions" que han mantingut i mantindran els jutges, però és cert que s'hi està discutint una de les coses més importants: condemnes i les penes que imposen. Després només caldrà fixar la data per fer públic el veredicte més esperat dels últims anys a Espanya. En aquests moments està més a prop la sedició que la rebel·lió. Però encara no hi ha res tancat del tot.

El president del tribunal Manuel Marchena ja ha enllestit l'esborrany de la sentència, que ha redactat durant les últimes setmanes, segons avançava TV3 aquest diumenge. Segons fonts de la sala, la deliberació ha estat "constant" durant tot el procés, perquè l'objectiu és aconseguir la unanimitat dels magistrats. En cas contrari, donaria una imatge de fissura dins del tribunal que afectaria la seva imatge amb una sentència d'aquestes dimensions judicials i sobretot polítiques.

La reunió ha començat aquest dilluns, i no hi ha una previsió sobre quan acabarà. Dependrà del temps que triguin a arribar a aquesta unanimitat. La intenció, però, és tenir la feina enllestida i les penes acordades aquest mateix dimarts. Un cop s'hagin acordat les condemnes, serà el moment d'anunciar la data de publicació. Les defenses seran convocades a Madrid.

El calendari és complex i la previsió d'anunci de la sentència no ha variat. Es mou en les mateixes dates que els últims dies, el dijous 10 d'octubre, el divendres 11 o el dilluns 14. No hi ha gaires més dates. El mateix 14 hi ha la vista a Luxemburg per la immunitat d'Oriol Junqueras com a eurodiputat; el 15, l'aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys, i el 16, el final del termini legal (prorrogable) de presó cautelar de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Si no hi hagués entesa, sí que s'allargaria més.

Les defenses ja tenen el recurs

Francesc Homs, coordinador de les defenses dels presos de JxCat, ha assegurat que ja tenen preparat el recurs a la sentència del judici al procés que ha de fer pública en uns dies el Tribunal Suprem. Homs, en declaracions Ràdio 4, ha assegurat que “la condemna no és el punt final, tenim eines per seguir defensant-nos”.