Quan no fa ni 48 hores que el govern espanyol va decretar l'estat d'alarma a la Comunitat de Madrid, el govern d'Isabel Díaz Ayuso ja ha començat a reclamar que s'anul·li, al·ludint unes suposades millores en les dades dels contagis de la Covid-19 a la regió.

El cert és que aquesta baixada de la incidència acumulada (IA), que ha passat dels 755 casos per cada 100.000 habitants de la primera meitat de setembre als 591 casos per 100.000 habitants d'aquesta setmana, té una explicació que la Comunitat de Madrid no ha explicat.

Menys PCR

Menys proves PCR. Aquesta és una de les mesures impulsades per l'Executiu que comparteixen el PP i Ciudadanos, partits que ho han justificat com un 'canvi de protocol diagnòstic'. El cas és que ja no es fan PCR a contactes estrets que no convisquin amb el positiu, tampoc a persones vulnerables ni a asimptomàtics, tal com passa amb els infants que tenen un positiu a classe.

Així ho reflecteix un gràfic del Ministeri de Sanitat, on es veu que Madrid és l'autonomia que més ha reduït el número de PCR, fins a un 31% menys que la darrera setmana. Catalunya, per contra, és la comunitat que més proves fa: un 26% més. Així doncs, la setmana del 22 al 28 de setembre, Madrid va fer un total de 167.167 proves. La del 29 del mateix mes al 5 d'octubre, la xifra ja es va reduir a 115.000.

grafic coronavirus pcr - sanitat

Tanmateix, el govern de Madrid continua entestat en la seva estratègia i aquest mateix diumenge s'ha posat medalles pel fet que la IA hagi caigut un 26%. En un tuit, l'Executiu ha assegurat que l'OMS avala la seva estratègia en la lluita contra la pandèmia. "Som la regió que més redueix la seva IA a tota Europa", han afirmat.

Objectiu: IA per sota de 500

Tot sembla respondre a una estratègia per fer baixar la IA per sota dels 500 casos per 100.000 habitants, dada estrella amb la qual el govern de Pedro Sánchez va justificar el decret de l'estat d'alarma a la Comunitat de Madrid. De fet, avui mateix l'alcalde de la capital espanyola, José Luis Martínez-Almeida, ja ha reclamat que s'aixequi l'estat d'alarma si es compleix aquesta mesures.