L'Ajuntament de Madrid ha destinat una subvenció 12.750 euros a tots aquells veïns de la ciutat que vulguin renovar la bandera espanyola dels seus balcons, per així ajuntar les banderes antigues per formar un projecte expositiu.

La iniciativa va ser exposada a la convocatòria d'Ajudes a la Creació Contemporània i a la Mobilitat 20019 per Mario Guitérrez, segons fonts municipals d'Europa Press. Aquesta subvenció va ser aprovada per la Comissió de Valoració amb 80 punts (40 per interès cultural, 15 per interès sociocultural, 15 per viabilitat i difusió i 10 per trajectòria) després de comprovar que el sol·licitant aportava documentació acreditada pel compliment dels requisits per obtenir-la.

Es tracta de la campanya denominada "Bandera a Bandera" i es pot sol·licitar a través d'un correu electrònic que s'ha facilitat (labanderadeespana@gmail.com) per renovar la bandera espanyola. L'objectiu de la iniciativa és ajuntar unes 150 banderes en mal estat i preparar un projecte expositiu. "Tenim la vocació clara d'embellir la deteriorada imatge d'Espanya i recuperar la seva esplendor tant internacionalment com nacionalment per l'orgull patri" anunciava la sol·licitud.

Gutiérrez planteja aquesta iniciativa com "una proposta d'investigació, desenvolupament i implementació a espais privats i públics d'un element comú, la bandera d'Espanya". Una acció artística patriòtica que finalitzaria amb una obra ja preparada per una futura exposició. Titllava de "lamentable" l'estat d'aquestes banderes, tant en l'àmbit privat, els balcons i jardins de propietats, com a l'àmbit públic. "Descolorides, destenyides, trencades, espatllades, donant una imatge d'Espanya que és bastant pejorativa", continuava.

"En el projecte que proposo per aquesta beca, vull donar visibilitat a la nostra realitat política, a aquella estructura que precisa ser revisada, que s'ensorra, usant per això el símbol de la bandera", afegeix. A més fa referència "als diversos intents fallits en reforçar la unitat d'Espanya, el símbol i fins i tot l'Himne, realitzats en el passat"

La bandera gegantesca

L'Ajuntament de Madrid a principis d'any ja va destinar una gran partida pressupostària en la bandera espanyola, que oneja des de fa un any a la plaça de Chamberí (Madrid) que ha costat, de moment, 19.075,39 euros a l'Ajuntament de Madrid. 

La instal·lació de la bandera gegant, que té unes dimensions de 5 X 7,5 metres i està agafada a un masteler de 18 metres d'altura, va llançar una factura de 15.723,95 euros. El subministrament va ser adjudicat mitjançant un contracte menor a l'empresa Ibèrica d'Estratificats (Iberti) el 6 de novembre de 2019, que va lliurar dues banderes d'Espanya per al seu recanvi. A aquest import cal sumar-li els 229,64 euros dels treballs en coordinació i salut per a la instal·lació, servei que va ser contractat a Alauda Enginyeria.

Imatge principal: Foto d'una bandera espanyola a un balcó. - Efe