La diputada de Junts i secretària segona de la Mesa del Parlament, Aurora Madaula, ha afirmat que el seu partit podria renunciar a la presidència del Parlament en senyal de protesta si la presidenta suspesa, Laura Borràs, és finalment inhabilitada. En una entrevista en L'hemicicle de Catalunya Informació, Madaula ha assegurat que és "una decisió que podria prendre's per denunciar la persecució política" que considera que sofreix Borràs, pendent de sentència en la causa de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

La secretària segona del Parlament ha destacat que la decisió de renunciar a la presidència del Parlament seria una manera de denunciar la persecució política a la qual, segons ella, està sent sotmesa Borràs. No obstant això, ha assenyalat que Junts hauria de "continuar a la presidència del Parlament "perquè així es va pactar "amb el 52% dels vots" de la majoria independentista amb ERC després de les últimes eleccions. També ha expressat que espera que sigui absolta i ha demanat a la Mesa que garanteixi els drets fonamentals i esperi a una sentència ferma per prendre decisions.

Madaula també ha defensat que ha de ser Borràs qui decideixi o proposi el seu relleu al capdavant del Parlament, i s'ha descartat per al càrrec: "Per a mi seria molt incòmode. No m'atreviria mai segurament a substituir la presidenta Borràs, perquè ho ha fet molt bé i és una de les millors presidentes que ha tingut el Parlament". "No crec que jo sigui el relleu natural ni que n'hi hagi", ha afegit la diputada de Junts. També ha descartat que, segons els estatuts de Junts, Borràs hagi de dimitir com a presidenta del partit si és condemnada. Segons ha explicat, "tothom" dins de Junts creu que el de Borràs és un cas de lawfare, motiu pel qual seguint els estatuts del partit Borràs no estaria obligada a dimitir.

ERC apunta que rellevar Borràs serà una "oportunitat" per refer la majoria independentista

Des d'ERC apuntaven la darrera setmana que si es dona l'escenari en el qual Laura Borràs és inhabilitada, la presidència recaurà definitivament en un grup independentista. ERC ja ha acordat parlar "a fons" en els pròxims dies amb Junts sobre aquesta qüestió, i ha deixat clar que tota conversa implicarà garantir la presidència independentista de la cambra. "Pot haver-hi una oportunitat per refer acords i refer la majoria independentista", ha dit. "ERC sempre treballarà per superar reptes i refer acords quan sigui possible". En tot cas, Junts i la CUP seran els "socis prioritaris" en aquesta negociació, i els únics candidats possibles. "A l'espera de la sentència a Laura Borràs, imaginem que la presidència haurà de recaure en algú de la majoria independentista", ha recalcat. "Això deixa fora el PSC".